Některé státy EU formálně vyjadřují Francii obavy z Macronových komentářů k Rusku

14. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Pobaltské státy a další evropské státy rozrušené komentářem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ohledně bezpečnostních záruk pro Rusko v pondělí formálně vyjádřily nesouhlas a vysvětlily svůj postoj Francii, informuje John Irish.

V rozhovoru pro francouzskou televizní stanici TF1 3. prosince Macron řekl, že Evropa potřebuje připravit svou budoucí bezpečnostní architekturu a také přemýšlet, "jak poskytnout Rusku záruky v den, kdy se vrátí k jednacímu stolu".

Tyto komentáře byly okamžitě odmítnuty Ukrajinou a pobaltskými státy. Zatímco úřad francouzského prezidenta a ministerstvo zahraničí se je snažilo bagatelizovat, zdá se, že hněv v některých kruzích nezmizel.

Česká republika, která předsedá Radě EU, pomohla organizovat podporu formálnímu diplomatickému zastoupení, známou jako "demarše".

Mezi podporovateli demarše byly pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litva spolu s Polskem a Slovenskem, uvedli dva diplomaté. Kolik zemí tento krok celkem podpořilo, ani zda jej podpořili Češi, se agentuře Reuters nepodařilo zjistit.

Francouzské, české a slovenské ministerstvo zahraničí na žádosti o vyjádření bezprostředně nereagovalo. Polské ministerstvo zahraničí to odmítlo komentovat.

Česká republika minulý týden rozeslala návrh demarše, známý jako non paper, členům EU v jejich hlavních městech, uvedli tři evropští diplomaté. Diplomaté uvedli, že list argumentoval, že předchozí ruské snahy týkající se evropské bezpečnostní architektury měly za cíl Evropu rozdělit a oslabit.

Od doby, kdy Rusko 24. února napadlo Ukrajinu, se evropské státy a členské státy NATO snažily udržet jednotnou frontu proti Moskvě, zahájily několik kol sankcí a zároveň poskytly Kyjivu značnou vojenskou pomoc.

V neoficiálním dokumentu jsou uvedeny aspekty spolupráce a dialogu s Ruskem, od dokumentu NATO-Rusko z roku 1997 až po návrhy z prosince 2021, které zahrnovaly záruky požadované Ruskem, uvedli diplomaté.

Dva diplomaté uvedli, že Češi spolu s několika dalšími zástupci členských států doručili v pondělí finální demarši řediteli francouzského ministerstva zahraničí pro kontinentální Evropu.

Před novináři v pátek představitel úřadu francouzského prezidenta řekl, že v Macronových komentářích není nic nového a dodal, že jsou v souladu s tím, co řekla Ukrajina, tedy že na konci války dojde k vyjednávání.

"Ve skutečnosti existuje rozpor, jinými slovy, mezi na jedné straně určitými hnutími nebo určitými lidmi, kteří se snaží... izolovat část věty mimo její kontext a realitou práce, kterou provádíme, což se opravdu děje bez obtíží," řekl představitel.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5003

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022