Ruská agrese na Ukrajině: Přes noc Rusko odpálilo na Ukrajinu 25 raket

9. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Ukrajinské ozbrojené síly  oznámily, že Rusko přes noc odpálilo na Ukrajině 25 raket, přičemž 23 z nich bylo sestřeleno.

Serhij Popko, náčelník kyjevské městské vojenské správy, uvedl, že podle předběžných informací nedošlo při útoku, který byl proveden řízenými střelami z oblasti Kaspického moře, k žádným obětem.

Padající trosky dopadly na dům ve čtvrti Holosiivskyi na jihozápadě Kyjeva, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko na svém kanálu pro zasílání zpráv Telegram a dodal, že nedošlo k žádným obětem ani velkým škodám.

V často ostřelované Ševčenkovské čtvrti v centru Kyjeva se na silnici nacházejí trosky, uvedla agentura Reuters.
 
- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přijela do Kyjeva, kde se setká se Zelenským.




 
 
- Podle agentury Reuters je letošní Den vítězství v Rusku emotivně nabitý, protože země truchlí za tisíce vojáků padlých v téměř patnáctiměsíční válce na Ukrajině, která nevykazuje žádné známky konce.

Rusko se také vzpamatovává z útoků bezpilotních letounů, včetně jednoho na Kreml 3. května, který byl podle něj pokusem o atentát na Putina. Ukrajina to popírá.

Putin opakovaně přirovnal válku na Ukrajině, kterou označuje za boj proti "nacisty" inspirovaným nacionalistům, k výzvě, které čelil Sovětský svaz, když ho v roce 1941 napadl Hitler.

Ukrajina poukazuje na to, že je to absurdní, a obviňuje Rusko, že se chová jako nacistické Německo, když vede nevyprovokovanou útočnou válku a zabírá ukrajinské území.

Objevily se také zprávy, že se k letošní přehlídce připojí méně vojáků a méně vojenské techniky, protože konflikt na Ukrajině si vybírá velkou daň na mužích i technice.

Úřady po celé zemi zrušily průvody "Nesmrtelného pluku", při nichž lidé nesou portréty příbuzných, kteří bojovali proti nacistům.

- Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková odsoudila ranní útok
a ve svém tweetu uvedla: "Ukrajina, Evropa a Spojené státy si včera připomněly vítězství nad tyranií. Rusko si 9. květen připomíná dalšími raketami a bezpilotními letouny vypálenými na ukrajinská města a spící civilisty."

- Ruský raketový úder v noci na pondělí zničil sklad Červeného kříže s humanitární pomocí v Oděse. Oděská oblastní organizace společnosti Červeného kříže uvedla, že pracovníci a dobrovolníci se v té době v jednotce o rozloze 1000 metrů čtverečních nenacházeli. "Poskytování humanitární pomoci a činnost některých projektů Oděské oblastní organizace Červeného kříže Ukrajiny byly pozastaveny," dodala v prohlášení.

- V pondělí bylo při ruských úderech na Kyjev zraněno nejméně pět lidí, uvedli představitelé města, když Moskva zahájila další rozsáhlý útok na Ukrajinu. Kyjevský starosta uvedl, že Rusko v pondělí brzy ráno vypálilo 60 dronů kamikadze íránské výroby, z toho 36 na Kyjev, přičemž všechny byly sestřeleny. Trosky však zasáhly byty a další budovy a zranily nejméně pět lidí.

-  Rusko fakticky zastavilo černomořskou dohodu o dodávkách obilí, která vyprší 18. května, tím, že odmítlo registrovat připlouvajícíí plavidla,
uvedlo ukrajinské ministerstvo pro obnovu. Moskva pohrozila, že od dohody, která má pomoci zmírnit celosvětovou potravinovou krizi, odstoupí.

- V bitvě o dobytí Bachmutu padlo asi 100 000 ruských vojáků, prohlásil ukrajinský generál. Plukovník Serhij Čerevatý, mluvčí východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny, řekl ukrajinské televizi, že jde o "hrubé výpočty". Řekl:  "Jsem si jistý, že další ověřování ukáže jen zvýšení tohoto počtu.
Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
3541

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2023