Politika vůči Číně: Německo přichází s novým "nenaivním" přístupem

14. 7. 2023

čas čtení 1 minuta
Německá vláda po dlouhých a obtížných jednáních uvnitř vládní koalice představuje novou čínskou strategii.

Ministryně zahraničí Annalena Baerbock představí rámec německé vlády pro vztahy s Pekingem v Mercator Institute for China Studies v Berlíně.

Kritici tvrdí, že Německo je příliš samolibé ohledně vzniku nových globálních hrozeb, přičemž autoritářské státy jako Čína a Rusko se ukazují být stále asertivnější.

Co stojí za německou strategií vůči Číně?

Národní bezpečnostní strategie představená minulý měsíc již popsala Čínu jako partnera, konkurenta a rivala, ale očekávalo se, že čínská strategie vedená ministerstvem zahraničí vysvětlí, co to znamená konkrétněji.

Národní strategie upozorňovala na nebezpečí přílišného spoléhání se na Čínu. Čína je největším obchodním partnerem Německa.

"Vidíme, že prvky rivality a konkurence se v posledních letech zvýšily," uvádí se v dokumentu.

Ve svém projevu na okraj summitu NATO ve Vilniusu ve středu Baerbocková řekla, že strategie bude předávat poselství, "že chceme žít v míru a svobodě společně se všemi partnery na tomto světě, se všemi zeměmi na tomto světě - ale že zároveň nejsme naivní."

Napětí uvnitř koalice

Uvnitř vládní koalice v Berlíně panují neshody ohledně přístupu k Číně.

Tyto tři strany se ve své koaliční smlouvě z roku 2021 shodly, že strategie je nezbytná, abychom "byli schopni realizovat naše hodnoty a zájmy v systémové rivalitě s Čínou".

Strana zelených prosazuje tvrdší postup vůči Pekingu než sociální demokraté kancléře Olafa Scholze

Neshody se naposledy projevily poté, co Scholz prosadil prodej částečného podílu v kontejnerovém terminálu v přístavu Hamburk čínské státní společnosti, navzdory námitkám Zelených.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3552

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2023