Brněnská koalice ODS, TOP09, ANO, STAN, KDU a ČSSD se snaží usilovně zničit Národní divadlo Brno

26. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Tohle se mi nepíše snadno,, píše Jasna Flamiková.

Národní divadlo Brno (NdB) je považováno za špičku ve svém oboru, jak v Česku, tak ve světě. Pořádá prestižní hudební i divadelní festivaly, získává ocenění, zkrátka kulturní instituce, na kterou můžeme být na Jižní Moravě právem hrdí. O to smutnější je, že se jej snaží brněnská koalice ODS, TOP09, ANO, STAN, KDU a ČSSD usilovně zničit.

 
Příkladem je poslední jednání brněnského zastupitelstva, na němž se NdB přiklepla jen polovina dotace na pokrytí zvýšených nákladů (inflace, energie apod.). Zatímco Městské divadlo Brno dostalo již dříve mimořádnou dotaci 23 miliónů korun na platy a Divadlo Bolka Polívky zase dotaci 18 miliónů (+ 13 miliónů město investovalo na rekonstrukci nových prostor, v nichž hraje).

V případě NdB bylo vládnoucí koalici zatěžko vynaložit požadovaných 800 tisíc korun - v celkovém rozpočtu města zcela zanedbatelná částka. Přesto že jsem navrhla přidělit celou částku, koalice schválila necelých 400 tisíc.

Národní divadlo Brno je příspěvkovou organizací města. Jeho poslední předchozí žádosti byly všechny zamítnuty. Snad jako jediná kulturní organizace nedostalo na pokrytí zvýšené inflace a nákladů za energie od města ani korunu.

Důvody zná v Brně snad každý, měli by o nich vědět i lidé ve zbytku kraje, kteří inscenace NdB hojně navštěvují - ředitel Městského divadla byl na kandidátce ODS, Bolek Polívka zase primátorku z ODS horlivě podporoval ve volební kampani. Všichni byli po zásluze odměněni, zatímco na Národní divadlo Brno a jeho profesionální soubor se peníze nenajdou. Jestli chcete vědět, jak vypadá klientelismus, jak se dá udělat z města korida pro vlastní zájmy, tak přesně to se v Brně děje.

Takže, jestli zvažujete volit některou z těchto stran, nedělejte to prosím. Aspoň ne v Brně. Aspoň do doby, než některým z nich dojde, že zničení Národního divadla budou mít na triku spolu s ODS i oni. Pamatujte na to i u voleb.

1
Vytisknout
3561

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024