Ukradl Ahmadínežád Obamovi volební heslo?

30. 4. 2009

čas čtení 1 minuta

KD│Ale ano, on může (Oh yes, he can), vtipkuje na blogu Christian Science Monitoru Matthew Clark. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si totiž pro volby připravované na 12. červen vybral frázi, která zní v jazyce farsí "Ma Mitavanim", neboli "Můžeme" ( anglicky "We Can", což je už jen krůček od Obamova "Yes, We Can").

Okopíroval prezidenta Obamu? Kdo to může s jistotou říci. Ale připomíná to fiktivní restauraci McDowell's z komedie Eddyho Murphyho "Coming to America". Vzpomeňte si: Tu která prodává "Big Micky".

Podobně nemůžete obvinit Ahmadínežáda, že si vybral heslo, které vyhrává. Ale není to ten samý hoch, který přátelsky odpověděl na Obamovu nabídku k ukončení třicetiletého nepřátelství přitažlivým nápadem, že by se Obama měl nejprve omluvit za všechny americké zločiny vůči Íránu?

Samozřejmě, Obama si mohl heslo vypůjčit od mexickoamerického bojovníka za lidská práva Césara Cháveze, který začátkem 70. let zpopularizoval pokřik "Sí, se puede" ("Ano, půjde to").

Ve skutečnosti je docela dobře možné, že už antičtí Řekové usilující o úřad používali podobnou frázi. Uvidíme tedy, jaké zázraky udělá pro Ahmadínežáda letos v červnu.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7412

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009