POZVÁNKA:

Nová mešita v Brně a soužití náboženských komunit v České republice

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Bouře mezi muslimskými přistěhovalci ve Francii a Itálii, vražda nizozemského filmaře Theo van Gogha, kauza bojkotu Dánska kvůli karikaturám proroka Mohameda, stále větší odpor mezi původními Evropany k muslimským přistěhovalcům, zprávy o snahách některých muslimů zavádět v Evropě středověké islámské právo šaria, propagováni antisemitismu a protikřesťanských postojů islamisty v Evropě, nebo záměr Islámské nadace v Brně vystavět na jižní Moravě mešitu v hodnotě desítek milionů korun. To jsou jen nejznámější případy konfliktu v soužití mezi muslimy a nemuslimy v Evropě.

Mnohé z těchto témat jsou v Evropské společnosti tabuizovaná a lidé se bojí o nich vést upřímné veřejné diskuse. Brněnští křesťané a Česko-muslimský institut se rozhodli uspořádat veřejnou diskuzi na téma "Nová mešita v Brně a soužití náboženských komunit v České republice".

Na diskuzi byli přizváni Muneeb Hassan Alrawi (předseda Islámské nadace, předseda Ústředí muslimských obcí v ČR), Pavel Fried (Židovská obec Brno), Veronika Boxan (Mladí zelení o.s.), Lukáš Lhoťan (Česko-muslimský institut), David Macek (KDU-ČSL, radní JmK), Miroslav Mareš (Masarykova Universita Fakulta sociálních studií Katedra politologie), moderátorem je Lubomír Petřík (Syndikát novinářů České republiky).

Diskuse se koná v prostorách Křišťálového sálu na staré Brněnské radnici v pondělí 20. června v 18:00.

0
Vytisknout
6213

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2011