Reciprocita v důchodech z obou stran Bílých Karpat?

15. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Jde o natolik citlivé téma, že raději nejdřív nebudu citovat žádná jména, aby to následně neovlivnilo věcný podklad sledované úvahy. Na počátku jistých dalších doprovodných problémů týkajících se -- podle "vládních" názorů -- především českých důchodců, je v jednom teď do politického dění vneseného problému zjevný nepoměr důchodů mezi českými a slovenskými důchodci, a to taky podle toho, kde zrovna ten důchod po rozdělení federace pobírají.

Je zajímavé, že Česko kompenzuje svým občanům, kteří před rozpadem federace pracovali na Slovensku, výši důchodu na úroveň výměrů v ČR. Má to svou "logiku"; zvláště pokud přímo v ČR žijí. Pak ovšem by měla (musí teď dokonce -- podle Bruselu) takto postupovat i vůči slovenským důchodcům, kteří obdobně pracovali na území nynějšího Česka a dostávají nižší důchod, než je ten český, i když (a právě proto, že) žijí jako Slováci na Slovensku. Jenže... pokud žijí na území SR a jsou navíc občany Slovenska, jako kdyby nemělo mít žádnou váhu, že svou prací přispívali k určitému standardu českých zemí ve společném státě.

Pokud chceme měřit obdobně v obdobných případech (a tedy s obdobnou "spravedlností"), měly by se slovenským důchodcům v SR, kteří si ale odpracovali určitý čas "do důchodu" na území nynějšího Česka, jejich důchody dorovnat na úroveň českých důchodců. Ty prostředky na penze se také snad tvořily "tehdy a tam", na to nezapomínejme!

A teď roušku anonymity pryč. Zrovna ve středu večer (13. 7.) český premiér kromě jiného v této souvislosti upozornil na to, že by takové "dorovnávání důchodů" slovenským penzistům mohlo "vést až ke ztrátám v hodnotách desítek miliard korun". (A co náš český rozpočet, že ano? Ne-li dokonce také to, že by čeští důchodci mohli takové případné kompenzace pocítit na vlastní kůži ve snížení vlastních penzí!)

Takže se nutně zdá, že česká strana záměrně (byť možná trochu i "pochopitelně") nemá moc chuti požadavku "z Bruselu" vyhovět. Kde ale zůstal smysl pro spravedlnost? Nebo jde až na tom příslovečném prvním místě o ty peníze, které se nám nyní nedostávají? (Jako kdyby tady ty prostředky původně nebyly. A jako kdyby stamiliardy nemizely různými tunely při právně a manažersky nezvládnuté transformaci našeho hospodářství v 90. letech?)

Bližší ekonomická košilka než právně spravedlivější kabát? Kdo by teď chtěl být v kůži českého premiéra a jeho ministra financí?... A komu se líbí být v kůži slovenského důchodce, který si část svého života odpracoval v českých zemích (bez alikvotního nároku ve výši "českého" důchodu)?

0
Vytisknout
9782

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2011