BRITÁNIE:

Bezdomovectví se zřejmě rozšíří i do středních vrstev

31. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Analýza britské charitativní organizace Crisis, zabývající se bezdomovectvím, dokazuje, že existuje přímá souvislost mezi hospodářskou stagnací, škrty v sociálně podpoře a zvyšujícími se počty lidí žijících bez přístřeší.

Hospodářská recese a hluboké vládní škrty v sociálních službách povedou v následujících letech v Británii k podstatnému zvýšení počtu lidí bez přístřeší. Vzniká pravděpodobnost, že bezdomovectví postihne i střední vrstvy, varuje stodvacetistránková studie organizace Crisis.

Podle údajů zveřejněných letos v létě přijaly komunální úřady jako bezdomovce 44 160 osob a umístily je v sociálním ubytování. Ve srovnání s loňským rokem jde o desetiprocentní vzrůst počtu bezdomovců.

Loni bylo poskytnuto sociální ubytování 189 000 lidem, kteří by jinak skončili na ulici bez přístřeší. Byl to nárůst o 14 procent vůči předchozímu roku. V Londýně vzrostl od loňska počet osob, kteří přespávají na ulici, o 8 procent, na 3600. Téměř polovina z nich jsou přistěhovalci ze středovýchodní Evropy, kteří nemohou najít práci, nemají nárok na sociální podporu, nejsou schopni se vrátit domů, a tak živoří na ulicích.

Charitativní organizace Crisis poukazuje na to, že důsledkem současné recese je skutečnost, že chudí trpí nejvíc, avšak ohroženy mohou být i jiné společenské vrstvy, pokud vláda tvrdě seškrtá sociální ochrannou síť zatímco bude pokračovat hospodářská krize.

"Podstatnější likvidace sociální bezpečnostní sítě v Británii v důsledku vládních reforem způsobí zřejmě pravděpodobnost bezdomovectví i v britských středních vrstvách," konstatuje se v analýze.

Charitativní organizace Crisis varuje, že vláda musí zrušit škrty dotací na sociální bydlení a bezodkladně investovat do výstavby nových domů a bytů. Požaduje také, aby vláda nerealizovala navrhovanou reformu poskytování sociálního bydlení, v jejímž důsledku by se potřebným rodinám dával k dispozici byt jen dočasně. Podle návrhu nového zákona by měly komunální úřady pravomoc z penzionů vystěhovat i rodiny s dětmi, pokud v něm byly už rok. V současnosti vláda bezdomoveckým rodinám s dětmi financuje ubytování v penzionech po neomezenou dobu.

Vzniká také alarmující vývoj v oblasti tzv. "neviditelných bezdomovců", kdy jsou nuceny rodiny bydlet v jediné místnosti. Charitativní organizace Crisis nyní uvádí, že v takové situaci je nyní v Londýně a na jihovýchodě země 630 000 domácností.

Channel Four News připravuje reportáž, podle níž oficiální údaje podceňují počty bezdomovců. V městě Crawley v hrabství West Sussex konstatoval hostel pro bezdomovce Open House, že musel loni odmítnout lidi, kteří potřebovali ubytovat, až ve 2000 případech ročně, i když oficiální údaje odhadují, že je ve městě sedm bezdomovců.

Leslie Morphy, generální ředitel charitativní organizace Crisis, konstatoval: "Jsme nesmírně znepokojeni. Bezdomovectví ve své viditelné i neviditelné formě už stoupá a jak ekonomická krize způsobí další vzrůst nezaměstnanosti, počet bezdomovců poroste. Z výzkumu vyplývá, že sociální pomocné sítě, které v Británii tradičně porušovaly vazbu mezi nezaměstnaností, chudobou a bezdomovectvím, jsou vládou radikálně likvidovány. Vláda musí naslouchat a změnit svou politiku, jinak ze sílícího proudu bezdomovců vznikne potopa."

Organizace Crisis argumentuje, že namísto toho, aby vláda zintenzivnila své úsilí o likvidaci "skandálu" bezdomovectví, způsobuje nyní, že začíná být pro lidi s nízkými příjmy nemožné platit činži. Dosud v Británii měli lidé nárok na tak vysokou sociální podporu, aby z toho mohli zaplatit tržní činži v oblasti, kde žijí. Anglická vláda nyní tuto vazbu plánuje rozbít a vyhnat tak desetitisíce lidí z velké části země - anebo je donutit, aby žili na ulici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11405

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2011