Byl jsem dnes ve Skotsku v lékárně - léky se vydávají zadarmo

13. 9. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Byl jsem dnes ve Skotsku v lékárně s lékařským předpisem a zjistil jsem s překvapením, že vláda skotských nacionalistů zcela zrušila jakékoliv poplatky za recept. Naproti tomu v Anglii se platí 7,40 liber (200 Kč) za každou samostatnou položku na receptu.

Co ještě je ve Skotsku jiné? Skotská nacionální strana zrušila mýtné na velkých mostech přes mořské zálivy, nezavedla univerzitní školné. Nezprivatizovala vodárny, protože "ty jsou národním stříbrem". Na rozdíl od Anglie nemáme ve Skotsku v bytech vodoměry, za pitnou vodu platíme v rámci jednotného souhrnného poplatku za městské služby.

Skotští nacionalisté se snaží vytvářet dojem, že život je Skotsku je podstatně příjemnější než v Anglii - chtějí tím přimět obyvatelstvo, aby před ukončením funkčního období nynější skotské vlády hlasovalo pro skotskou nezávislost.

Kdoví, možná, že se jim to povede. V deníku Guardian psal včera známý kulturolog Stuart Hall o tom, jak Anglii postihla kultura neokonzervativců, kteří po záminkou údajně nutných škrtů se snaží zlikvidovat více než půl století existující sociální stát, jímž tito cynikové pohrdají.

Z rozhovorů s Angličany vyplývá, že jim začíná vadit, že se možná ve Skotsku dnes žije příjemněji. A rozdíl mezi skotským pragmatismem a tupou ideologickou zabedněností anglické vlády se prohlubuje.

Čímpak to, že při nedávných násilnostech v ulicích anglických měst nedošlo k vůbec žádným násilnostem ve Skotsku? Bude to zřejmě součinností efektivní policejní práce a rozumné sociální politiky.

Skotsko je bohužel závislé na zásadních finančních rozhodnutích z Londýna, avšak přesto se zdá, že má skotská vláda při rozhodování o rozpočtu určitou samostatnost - a má nápady a dobrou vůli.

0
Vytisknout
8953

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2011