Spolek kašparů

24. 9. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut


Ten ví, kolik tamten krade
staří volaj, zkroťte mladé
ten to řeší čistou rasou
stát brečí nad prázdnou kasou

Civilizace V+W

Autor tohoto článku nehanobí politické strany. To by bylo pouhým nošením dříví do lesa. Česká politická scéna se totiž denně diskredituje sama. V době, kdy se neustále vynořují nové informace o promarňování až rozkrádání veřejného majetku, státní žalobci, policie ani vláda nehnou prstem. Všichni dohromady působí jako spolek kašparů.

Zcela paradoxně tvoří výjimku KSČM. Tu ze společnosti neslušných vyloučilo Bohumínské usnesení ČSSD a statečný posametový boj proti předcházejícímu, již bezpečně mrtvému režimu.

Důkaz, že jde o spolek kašparů či spíše kriminálníků, podává ve svých parlamentních projevech poslanec David Rath. Zde je krátký úryvek z jeho vystoupení ve Sněmovně 23. 9. 2011:

"Dámy a pánové, tady je možné, na podkladě politického tlaku a politické zvůle, v podstatě rozhodnout cokoli. To je realita. Opět - všechny doklady vám mohu ukázat. Všichni právníci, kteří to viděli, tak žasnou, co je v České republice možné, že s tím se nikdo ještě nesetkal. Já myslím, že pan ministr Heger tím vstoupí ho historie, minimálně právní. Čili, dámy a pánové, vy se ptáte, proč Ministerstvo zdravotnictví a pan Šnajdr a další poslanci, kteří to předkládají, vyvíjejí takový tlak, takový nátlak na to, aby ten zákon (umožňující zřizování neziskových nemocnic -- poznámka JJ) zmizel z českého právního řádu, aby Středočeský kraj nemohl transformovat nemocnice z akciových společností na neziskové organizace, tak jediné logické vysvětlení z toho je, že prostě mají samozřejmě plán tyto nemocnice někdy v budoucnu zprivatizovat. On ten plán je jednoduchý. Možná, že to nebudou dělat tak hloupě, naivně, jako to dělal pan Bendl, ale udělají to trochu chytřeji, jak se taková privatizace většinou v Čechách dělá. To znamená, kdo to nevíte, tak vám to přiblížím.

Dělá se to tak, že si nejdříve vyhlédnete to, co by se vám líbilo a patří nějakému veřejnému sektoru. Pak namotivujete ty z veřejného sektoru, kteří to spravují a začnete to postupně pomaličku devastovat, to znamená, třeba ty nemocnice, které do té doby fungovaly docela dobře, se najednou začnou zadlužovat, začnou mít ekonomické problémy a vy prostě potichounku, pomaličku na to upozorňujete a říkáte: Nemocnice má dluhy. My nebudeme mít na jejich zaplacení.

A takhle to necháte pár let běžet, až se dostanete do situace, kdy - a pak už je v čele téměř kdokoliv - pak řekne: Proboha, co já s tím udělám? To je kompletně zadlužené. Já budu vůbec rád, když najdu někoho, kdo se toho zdarma ujme a sejme z toho veřejného sektoru, z toho města, z toho kraje, z toho státu to břímě - splatit ty dluhy.

A pak, ejhle, vždycky se najde nějaký připravený soukromý provozovatel, investor, který řekne: Já jsem takový dobrodinec, takový dobrodinec, že to od vás město, že to od tebe kraji, že to od tebe státe, tedy zadarmo vezmu - a no, když jsem lepší, tak ti možná ještě něco trochu dám a samozřejmě spláchnu ty dluhy z minula. A tak za dluh třeba 200 milionů korun někdo získá majetek v hodnotě dvou miliard. Běžná praxe.

Čili, dámy a pánové, já se nemohu skutečně ubránit dojmu, že ten hlavní důvod, ten motiv, proč tak usilovně, hystericky - prostě pan Šnajdr i pan ministr Heger a další pravicoví poslanci - se snaží zrušit tento zákon, pak nemá jinou motivaci, než jak odstranit pojistku proti podobným lumpárnám."

Zhruba ve stejnou dobu, kdy poslanec Rath mluvil, se v mediích objevila zpráva, že Moravskoslezský kraj pronajal nemocnici v Novém Jičíně společnosti Agel, patřící ocelářskému magnátovi Chrenkovi . Důvodem prý je její zadluženost. Chrenek vykupitel dá kraji 20 milionů ročně, převezme dluhy v hodnotě asi 270 milionů a ještě vloží nějakých 200 milionů do modernizace operačních sálů a oddělení ARO. Protože nájem je na 20 let, znamená to, že ocelář vloží do celého projektu za danou dobu minimálně 400+270+200 milionů korun. Tuto sumu musí vydělat navíc k normálnímu zisku, aby se mu investice vyplatila.

Je to sice proti programu ČSSD, ale řekněte sami, co měl ten chudák hejtman Palas s tím dluhem dělat? Tiskové zprávy samozřejmě pomíjejí otázku, jak dluh nemocnice vlastně vznikl. Nemluví se ani o tom, jakou účetní hodnotu nemocnice má a jestli Agel nezíská za dvacet milionů ročně předkupní právo na lukrativní budovy a pozemky. Čekací doba na zisk může být kratší než těch těch dvacet let. Stačí, když se k moci dostane jiný hejtman, který bude prodej považovat za ještě výhodnější než pouhý pronájem.

Napadá mě, že by nebylo špatné poslat Hegera a jeho ministerstvo do hutí a svěřit zdravotnictví do rukou Chrenka, který to údajně umí lépe a laciněji. Ono to má nejspíš háček v tom, že ocelový magnát není zákonem vázán poskytovat zdravotní péči. Jeho jedinou povinností je pečovat o investici, aby přinesla co největší zisk.

Poslanec Rath přednesl v rámci "projednávání" zákonů, týkajících se reformy zdravotnictví, závažná obvinění o bezostyšném rozkrádání veřejného majetku. Kdyby Česku nevládli kašpaři, ale politici s alespoň minimálním stupněm poctivosti a slušnosti, musel by jejich vůdce Nečas konat. Vždyť jeho "padni, komu padni" trčelo z každé předvolební věty -- a občas i po volbách.

ČSSD před časem měla ve vedení člověka, který to myslel upřímně. To ovšem bylo jen heslo, odkoupené od nějaké PR agentury. Projevy Davida Ratha spadají do jiné kategorie. Rath nemluví v heslech, ale dává veřejnosti k dispozici jména a ověřitelná fakta dokazující krádeže. Jestli mu věříte nebo ne, je nakonec zcela jedno. V Kašparistánu se stejně nic nezmění.

Když opozice navrhla svolat 24. (mimořádnou) schůzi sněmovny, aby přinutila vládu promluvit o některých transakcích, hraničících mezi manažérskou neschopností a zlodějnou postavila se koalice proti jako jeden muž. Přesněji řečeno všichni minus jeden, protože poslanec Skokan (VV) hlasoval pro navržený pořad schůze.

Kdyby to bylo možné, přijímal bych sázky na to, kolik čtenářů ví, že se ona hra na demokracii vůbec konala.

Pokud to někoho zpětně zajímá, na pořadu schůze měly být:

1. Informace ministra obrany Alexandra Vondry o podezřelých okolnostech nákupu transportních letadel CASA;

2. Stanovisko předsedy vlády Petra Nečase k podezřením týkajícím se majetkových poměrů bývalého ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka;

3. Informace ministra zdravotnictví Luboše Hegera k veřejné zakázce na vymáhání pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky; a

4. Informace předsedy vlády Petra Nečase o plnění usnesení Poslanecké sněmovny č. 569 z 16. června 2011 ve věci návrhu na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry z funkce člena vlády. Z hlediska koalice samé prkotiny rušící klid pro tvořivou práci.

Výměna roztomilostí, tedy vzájemného obviňování, kdo víc krade, není příliš odlišná od kašparování v kanadském Parlamentu. I tam poraděnkové ministerského předsedy shromažďují informace o hrůzném hospodaření svých předchůdců v rámci úznávaného pravidla, že nejlepší obranou je útok.

Šéf ČSSD Sobotka nahodil v jednom z posledních projevů udičku známou v Kanadě jako "You had an option, sir"

"Měl jste volbu, pane," řekl vůdce Progresivně konservativní strany Mulroney na adresu odstupujícího ministerského předsedy, liberála Johna Turnera, v předvolební televizní debatě v roce 1984. Mohl jste říct: "Já to dělat nebudu. Je to špatné pro Kanadu, a nebudu od Kanaďanů žádat, aby na to dopláceli". Měl jste tu možnost, pane, říci "ne", ale zvolil jste "ano" starým přístupům Liberální strany. To není pro Kanaďany dost dobré".

Mulroney měl na mysli protekcionářství a přidělování politických trafik. Turner následně volby prohrál a Mulroney, světe nediv se, dělal přesně to, co kritizoval. Jeho strana byla za dvě období takměř vymazána z existence jako symbol korupce a trafikaření.

Návnada hozená Sobotkou Nečasovi spočívala v návrhu, aby on, tedy ministerský předseda, konal nejen v případě obviňění, týkající se konservativní moci, ale i v případě prohřešků ČSSD, o nichž ve svých obranných projevech tak zasvěceně mluví.

Měl jste tu možnost, pane, se může ozvěnou ozvat před příštími volbami. Ale spíš ne. To již bude zapomenuto, že Nečas takovou možnost z fleku odmítl. On prý ve svých projevech zmiňuje jen věci, které jsou ve veřejné doméně a jiné přece ani nesmí mít. Tím, že ani nepředstírá, že by něco chtěl udělat, potvrzuje titulek tohoto článku.

0
Vytisknout
15034

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2011