Dluhová krize ohrožuje Čínu a vznikající trhy

29. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Potíže evropského bankovnictví a směřování světové ekonomiky do dvojité (double-dip) recese začínají vyvolávat nedostatek peněz na vznikajících trzích v Asii, Latinské Americe a ve Východní Evropě.

Prodej firemních dluhopisů se během tří měsíců snížil o tři čtvrtiny a dosáhl tak nejnižší úrovně od začátku roku 2009, tvrdí agentura Bloomberg.

Čínské dluhopisy "Dim Sum" vydávané v juanech a nabízené na zahraničním trhu v Hong Kongu ztratily v srpnu 5,85%, což znamená nejhorší měsíc od doby vzniku tohoto nástroje. Šanghajská burza ve středu spadla na čtrnáctiměsíční minimum a za špičkovou hodnotou z roku 2008 zaostává o 60%.

Vlastnické skupiny China Vanke a Poly Real Estate se propadly nejvíce. Někteří developeři v reakci na praskání realitní bubliny snížili ceny domů až o 20% a podle Standard & Poor's mají teď čínští stavebníci vážné potíže se získáváním úvěrů.

Banka Morgan Stanley konstatovala, že rozvíjející se ekonomiky mají vnější dluh ve výši 1,5 bilionu dolarů, který musí být každých 12 měsíců splacen pomocí dalšího dluhu. Většina dluhu zatěžuje podniky a je účtována v dolarech.

Většina rozvíjejících se zemí nemá dobře fungující trh s dluhopisy, takže firmy jsou odkázány na získávání kapitálu v globálním finančním systému. Takřka 80% ho pochází z evropských bank, jež zapůjčily celkem 3,4 bilionu dolarů. Část fondů pochází z USA.

Podle údajů Bank for International Settlements evropské banky půjčily východoevropským zemím 1,3 bilionu dolarů, 900 miliard Asii a 500 miliard Latinské Americe. Nebezpečí spočívá v riziku, že by mohly "náhle přestat" půjčovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9666

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2011