Australské státní nemocnice odmítají ošetřovat cizince

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Největší nemocnice v australském Queenslandu, Royal Brisbane a Women's Hospital, tajně zakázaly některé zákroky pro Neaustralany a zdůvodňují to potřebou šetřit. Diskriminace se týká zejména cizinců z Asie, Ameriky a Afriky, ale i některých Evropanů (včetně Čechů).

Zahraniční studenti a návštěvníci z některých zemí se už nemohou spoléhat na zmíněné nemocnice, protože ty jim odmítají poskytnout pomoc a posílají je na soukromé kliniky nabo do vlastní země.

Takzvaní "beznárokoví pacienti" pocházejí ze zemí chybějících na devítičlenném seznamu těch, jež mají s Austrálií dvojstranné dohody umožňující proplacení nákladů.

"Zakázaní" pacienti tak pocházejí ze všech asijských, amerických a afrických zemí a také z mnoha evropských.

Nepodařilo se získat vyjádření úřadů ohledně toho, zda i jiné než jmenované nemocnice postupují shodně. Ministerstvo zdravotnictví ovšem hájilo rozhodnutí odmítat cizince coby opatření, které zajistí, že daňoví poplatníci budou mít přednost.

Zákaz zahrnuje i řádná těhotenská a gynekologická vyšetření a během půlroku zasáhl 116 "beznárokových" pacientů.

Opozice označila odmítání zahraničních pacientů za neudržitelný průšvih, a to i v případě, že by nešlo o rasismus.

Odmítání péče se netýká Britů, Švédů, Nizozemců, Belgičanů, Finů, Norů, Slovinců, Malťanů a Italů. Všechny ostatní evropské země (včetně ČR) jsou předmětem výše zmíněného "úsporného" opatření.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8776

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2011