Pět důvodů, proč akce Occupy Wall Street nebude fungovat

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Je snadné nenávidět Wall Street. Ve filmech jsou bankéři portrétováni coby bezcitní hňupové pohánění chamtivostí. Někteří lidé obviňují z nedávné finanční krize a následné recese Wall Street, která přesvědčila Američany, aby si brali predátorské hypotéky. Jiní tvrdí, že tito bohatí bankéři, obchodníci a investoři neplatí dost velké daně. Tyto a další nálady vedly k protestu na Manhattanu, který nepřestává nabírat na síle. Nicméně z řady důvodů není pravděpodobné, že by vůbec něčeho dosáhl, napsal Daniel Indiviglio.

Za prvé, cíle jsou nejasné. Každý protest, který chce dosáhnout nějakého cíle, musí takový cíl mít. Pokud demonstrace postrádá konkrétní cíle, pak bude její účel přinejlepším omezen a přinejhorším vůbec nebude existovat. V tuto chvíli všechny protesty ve skutečnosti vyjadřují odpor vůči Wall Street. Ale co to znamená?

Za druhé, Wall Street je to jedno. Existuje zásadní rozdíl mezi hnutím Occupy Wall Street a hnutím Tea Party. Hněv druhého je směrován na americkou vládu. Tea Party si přeje menší zasahování vlády do ekonomiky. Ale hněv Occupy Wall Street je zaměřen proti bankéřům. A problém spočívá v tom, že ti tomu skutečně nevěnují pozornost. Protestující nejsou zákazníky Wall Street. V mnoha případech se dokonce nejedná ani o zákazníky zákazníků.

Za třetí, protestující nedokážou ovládnout Kongres. Hnutí Tea Party se podařilo něco velice důležitého: Ve volbách v roce 2010 pomohlo významně změnit rozložení sil v Kongresu. Mělo cíl - odstavit od moci kandidáty nakloněné silné vládě, a tohoto cíle dosáhlo. Occupy Wall Street nemůže doufat v dosažení žádného takto významného cíle.

Za čtvrté, akce je špatně načasovaná. I kdyby USA poselství tohoto protestu věnovaly pozornost, Kongres by v předvolebním čase nekonal. Zavedení nových daní z finančních transakcí by z krátkodobého hlediska nebylo pro ekonomiku přínosem.

Za páté, banky jsou vitálně důležité instituce, zejména v USA. Nenávist k nim je kontraproduktivní. V moderní sofistikované ekonomice prostě nemůžete žít bez bank. A investiční firmy na Wall Street jsou stejně nezbytné. Růst a pokrok by bez nich byl mnohem pomalejší. Finančnictví je jedním z mála sektorů, kde mohou Američané dosud najít dobře placená místa na všech úrovních. Neexistuje zde přitom nic, co by finančníky vázalo na USA - pokud by Kongres zavedl zatěžující pravidla nebo daně, finančnictví se může přestěhovat jinam.

Ze všech zmiňovaných důvodů je nepravděpodobné, že by toho úsilí Occupy Wall Street mnoho dosáhlo. Ti kdo se zlobí na Wall Street by se měli poohlédnout po efektivnějších prostředcích k dosažení změny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11219

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2011