BRITÁNIE:

Škrty v univerzitním rozpočtu povedou k útěku mozků, varoval rektor Oxford University

5. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Andrew Hamilton, rektor Oxfordské univerzity, varoval, že Británie přijde o nejlepší profesory a studenty, pokud vláda nezvýší rozpočet na výzkum. Škrty ve státním rozpočtu na vysoké školy znamenají, že Británie riskuje ztrátu nejlepších profesorů a studentů, kteří odejdou ke konkurenci v zahraničí. Hamilton poukázal na to, že zatímco státní výdaje na vysoké školství v Číně a v USA rostou, v Británii podíl HDP na vysoké školy loni poklesl z 1,3 na 1,2 procenta. Jiné vlády "zvyšují investice do vysokoškolského vzdělání, zejména na výzkum," řekl Hamilton ve svém úterním projevu.

Harvardská univerzita dostává 80 procent svých výdajů na výzkum od státu, Oxford pouze 40 procent. Čína investuje miliardy liber do vytvoření 100 nejvýznamnějších světových univerzit.

Hamilton poukázal na to, že často trvá mnoho let, než výzkum přinese plody, a obvinil vládu z netrpělivosti. Financování postgraduálního výzkumu "se neslučuje s krátkodobými politickými imperativy". Avšak bez postgraduantů "kořeny našeho výzkumu zahynou".

Rektor Oxfordské univerzity také zaútočil na zbytečně přísné předpisy zabraňující příchodu zahraničních studentů a profesorů do Británie. Nová imigrační omezení britské vlády "jsou vážným rizikem, vědeckým i akademickým," řekl.

Hamilton uvedl, že Británie si vede zvlášť špatně při financování postgraduálních studentů, kteří jsou "motorem veškeré naší novátorské experimentace". Stále rostoucí počet univerzit ve světě poskytují "pětihvězdičkové financování" pro téměř všechny jejich doktorandy, uvedl. Avšak v Oxfordu dostává stipendium méně než třetina doktorandu v humanitních a společenských vědách. Znamená to, že i ti nejkvalitnější absolventi jsou nuceni odmítat nabídku postgraduální práce na jeho univerzitě. "Bohužel přicházíme o množství nadaných absolventů. Odcházejí na zahraniční univerzity, protože nejsme schopni financovat jejich postgraduální studium," dodal.

"Je pozoruhovné, že v Británii neexistuje nic srovnatelného s americkým projektem vládních federálních půjček, které umožňují postgraduantům financovat svá studia."

"Je to zcela logické. Pokud nebude tento handicap Británie řešen, britské vysoké školy prohrají v konkurenci se zahraničními vysokými školami a nebudou schopny získávat nejlepší studenty ani profesory."

Hamilton byl profesorem chemie a proboštem Yale University v USA, do Oxfordu se vrátil r. 2009. Ve svém projevu nechtěl mluvit o školném ve výši 9000 liber, které zavádí anglická vláda na anglických vysokých školách od podzimu 2012. "Na to je ještě dost času, teprve získáme zkušenosti o pravděpodobných dopadech tohoto školného, zamýšlených i nezamýšlených," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6186

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2011