Londýnská policie rozeslala stovkám demonstrantů varovné dopisy

9. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Před středeční londýnskou demonstrací studentů proti univerzitnímu školnému a škrtům rozeslala londýnská metropolitní policie stovkám demonstrantů, zatčených při studentských demonstracích loni na podzim, varovné dopisy. Rozeslala je i osobám, které nebyly z ničeho obviněny a byly po zatčení propuštěny. Očekává se, že se středeční demonstrace v Londýně bude účastnit až 10 000 osob.

Policie přiznala, že jména a adresy osob, jímž rozeslala varovné dopisy, pocházejí z databáze osob zatčených během předchozích demonstrací proti škrtům. Dopisy byly rozeslány i osobám pod 18 let.

Na tiskové konferenci v pondělí sdělili činitelé Metropolitní policie, že dopisy budou rozeslány pouze osobám odsouzeným. Přesto byly rozeslány všem, kdo byli během demonstrací zatčeni.

V dopise se praví: "Je ve veřejném i v tvém vlastním zájmu nepodílet se na žádné trestní činnosti ani na antisociálním chování. Máme odpovědnost zajistit bezpečnost protestů a musíme ochraňovat obyvatelstvo, turisty, cestující do práce, demonstranty i širší veřejnost. Pokud budete páchat trestnou činnost či se podílet na asociálním chování, zatkneme vás a postavíme před soud."

Dopis varuje, že odsouzení za trestný čin bude mít záporné důsledky při hledání zaměstnání. 450 dopisů bylo rozesláno "osobám, které byly zatčeny při demonstracích proti škrtům za posledních 12 měsíců," uvedl velitel Metropolitní policie Simon Pountain. Popřel, že dopisy ochromí demonstraci a zdůraznil, že anglická policie je nepolitická.

Předtím policie varovala, že má právo při demonstracích použít nyní i gumové projektily. Organizátoři středeční demonstrace varovali písemně policii, že demonstrace se budou účastnit i děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8602

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2011