Indie požaduje, aby sociální sítě cenzurovaly internet

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Indická vláda oznámila firmám Facebook, Google, Yahoo a Microsoft, které provozují sociální sítě, aby ze svých stránek odstranily materiál, který by mohl "urazit indické hodnoty". Vyvolalo to v Indii bouři kritiky.

Kapil Sibal, indický ministr telekomu a informační technologie, potvrdil, že se sešel se zástupci všech čtyř firem a požádal je, aby cenzurovali materiál na svých stránkách. Ke konkrétní dohodě nedošlo.

Sibal uvedl, že indická vláda "nechce zasahovat do svobody tisku", ale že hrozí nebezpečí, že některé obrazy a výroky na sociálních sítích vyvolají v Indii napětí. To je nebezpečné, protože má Indie dlouhou historii násilí v městech a vesnicích. Za nepřijatelné považoval fotografii, na níž prasata běhají po svatém městě Mecca. Nelíbila se mu také karikatura Soni Gándhíové, předsedkyně Kongresové strany, ani satiricky pozměněný obraz premiéra Manmohana Singha.

Indie má dnes 100 milionů uživatelů internetu, což je méně než desetina obyvatel Indie, již je dnes 1,2 miliardy. Počet uživatelů internetu je v Indii třetí největší na světě, za Spojenými státy a Čínou. Do tří let se má počet uživatelů internetu v Indii ztrojnásobit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6729

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2011