Británie v izolaci: Eurozóna schválila novou dohodu

9. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Británie čelí izolaci v Evropě poté, co David Cameron vetoval revizi Lisabonské dohody. Přiměl tak většinu členských zemí EU, aby si vytvořily vlastní dohodu mimo architekturu Evropské unie.

David Cameron uvedl v pátek ráno, že "nemůže dovolit", aby vznikla "dohoda uprostřed dohody", která by ohrozila postavení Británie na jednotném evropském trhu.

Jeho bojkot je vítězství pro Nicolase Sarkozyho, který požaduje vytvoření mezivládní dohody mezi 17 členy eurozóny na podporu nových tvrdých finančních pravidel pro jednotnou měnu. "Cameronovy požadavky jsme nemohli přijmout," řekl.

Francouzský prezident, který usiluje o oficiální potvrzení "dvourychlostní Evropy" byl v pátek potěšen, když počet evropských zemí vyjadřujících svou podporu pro samostatnou dohodu dosáhl 23. Na stranu Británie se postavilo pouze Švédsko, které odmítlo euro v referendum, Česká republika a Maďarsko.

Angela Merkelová, německá kancléřka, vyjádřila názor, že dohoda bude euro stabiliovat.

Cameron použil britské veto v časných ranních hodinách v pátek poté, co se Francii podařilo blokovat sérii garancí, které požadovala Británie na ochranu londýnského City. Cameron požadoval, aby

  • Veškerý transfer moci od národního regulátora regulátoru EU týkající se finančních služeb musí být podmíněn právem veta.
  • Banky mají mít vyšší kapitálové požadavky.
  • Evropský bankovní úřad by měl zůstat v Londýně.
  • Evropské ústřední bance by mělo být zakázáno, aby rozhodla, že v eurozóně se smějí konat jen transakce denominované v euru.

Sarkozy odmítl veškeré tyto požadavky a poukázal na to, že Británie usiluje o stoprocentní výjimku z finančních předpisů Evropské unie.

Cameron bránil své britské veto tím, že členové eurozóny by bývali mohli poškodit zájmy Británie na jednotném evropském trhu, aniž by měla Británie možnost se proti tomu bránit. Cameron přiznal, že je riskantní vyčlenit se takto z Evropské unie. Dodal ale, že Británie bude chránit své postavení tím, že bude trvat na tom, aby nebylo možné využít insitucí EU k vynucování nových finančních předpisů na členech Evropské unie.

Cameronovo rozhodnutí radikálně změní vztahy Británie s EU. Británie se neúčastní schengenského prostoru, kde občané EU nemusejí používat pasy, ani nepřistoupila k euru. Nyní však poprvé od roku 1973 odmítá přistoupit k dohodě, která definuje základní vztahy v rámci EU a bude nyní podepsána bez britské účasti. R. 1991 Británie podepsala Maastrichtskou dohodu s tím, že si vyjednala výjimku týkající se jednotné měny a sociální kapitoly.

Zdroje v Bruselu varují, že Cameron hraje nebezpečnou hru, protože o regulaci finančních služeb se rozhoduje systémem kvalifikované většiny a Británie v tomto rozhodování nemá právo veta. Británie se může pokusit vytvořit "blokující menšinu", ale tato menšina se bude zmenšovat, jak další země budou přistupovat k euru.

Eurosumit se také dohodl, že

  • Země eurozóny poskytnou dalších 200 miliard euro Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc zemím, které se octly v potížích.
  • Oba záchranné fondy eurozóny bude spravovat Evropská ústřední banka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10591

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011