Soudní příkaz zakazující protestní okupaci budov na Birmingham University odsouzen jako agresivní a utlačitelský

11. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské organizace hájící lidská práva odsoudili univerzitu v Birminghamu, že se rozhodla kriminalizovat protestní okupaci univerzitních budov.

Ve čtvrtek přišla zpráva, že vedení Birmingham University si nechalo vydat soudní příkaz, zakazující protestní okupace univerzitních budov po dobu jednoho roku, pokud demonstranti nedostanou předem od vedení univerzity k takové okupaci povolení. Demonstranti, kteří nebudou zákaz dodržovat, čelí pokutám, konfiskaci majetku a uvěznění. Britská Národní kampaň proti školnému a škrtům organizuje na dobu po Vánocích studentské protesty proti tomuto rozhodnutí.

Podobný soudní příkaz si získala univerzita v Sheffieldu, ale nechala ho u soudu zase zrušit po zuřivých protestech svých studentů, k nimž došlo tento týden.

Tim Hancock, ředitel kampaní v organizaci Amnesty International, uvedl: "Je znepokojující, že se univerzity snaží potlačit práva vlastních studentů na zveřejnění svých názorů generálním zákazem protestů na univerzitě bez předchozího povolení. Právo pokojně vyjadřovat své názory je právem, které my v Británii považujeme za velmi důležité. Je to základní pilíř naší společnosti."

Jo Glanvillová, editorka časopisu Index on Censorship, který monitoruje porušování práva na svobodný projev všude na světě, konstatovala: "Toto rozhodnutí prokazuje flagrantní nezájem o zásady svobodného vyjadřování názoru a svobodného shromažďování. Protesty, včetně okupačních stávek, jsou legitimní součástí politické debaty v této zemi."

Mluvčí Birmingham University uvedl, že soudní příkaz studenty neumlčuje, ale okupační stávky budou zakázány z bezpečnostních důvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4867

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011