Putinovy chyby

10. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

V sobotu se mají ve velkých ruských městech konat demonstrace. Byly zorganizovány prostřednictvím sociálních sítí. V Moskvě účast přislíbilo až 30 000 osob. Neil Buckley v hospodářském deníku Financial Times argumentuje, že si protesty zavařil Putin sám v důsledku svých chyb.

První chybou bylo Putinovo oznámení z 24. září, že se plánuje vrátit příští rok do funkce prezidenta. Vyvolalo to mezi ruskými občany rozhořčení a vedlo je to k uvědomění, jak málo smějí rozhodovat o tom, kdo Rusku vládne. Druhou chybou byla nudná a samolibá předvolební kampaň Putinovy politické strany Jednotné Rusko.

Třetí chybou bylo, že si Putinovi aktivisté neuvědomili, jak rychle dokáže technologie odhalovat volební podvody. Přinesou-li vám do volebních místností volební urny už ze tří čtvrtin naplněné hlasovacími lístky, občané to natočí na mobil a umístí na internet za pár vteřin.

Čtvrtou chybou bylo se bezostyšně dopouštět volebních podvodů přímo v Moskvě. Deník Vedomosti informoval o tom, že podle průzkumů provedených u východů z volebních místností měla Putinova strana Jednotné Rusko získat v Moskvě 27,6 procent. Oficiální výsledek byl 46,5 procent. Moskva je nyní proto Putinovým osobním nepřítelem.

Je nejasné, proč se podvádělo zrovna v Moskvě. V ostatních velkých městech bylo dovoleno, aby Jednotné Rusko zaznamenalo velké ztráty. V Petrohradě Jednotné Rusko získalo méně než 36 procent. V Jekatěribburgu 32 procent a v Novosibirsku a ve Volgogradu méně než 30 procent. Je možné, že se Putinovi stoupenci rozhodli, že tak ponižující výsledek nesmějí dovolit v Moskvě. To ale urazilo moskevské voliče, kteří vyšli do ulic demonstrovat.

Chyby pak pokračovaly. Další chybou bylo v pondělí a v úterý zatknout stovky demonstrantů. Jinou chybou bylo rozmístění vojáků, vodních děl a vrtulníků v Moskvě.

Velkou otázkou je, jak si úřady poradí s dalšími demonstracemi. Útlak by je mohl ukončit - anebo naopak by se v důsledku útlaku mohly rozšířit. Je možné, že Putin bude před prezidentskými volbami donucen osobně vést vlastní předvolební kampaň - a účastnit se debat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11519

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011