Forbrydelsen - The Killing

6. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Televizní diváci v Česku nemají ponětí, že ve světě v současnosti kraluje umění dánského kriminálního seriálu. Vynikající, skutečně výjimečný dánský kriminální seriál z r. 2007 a 2009 (druhá série) postupně pronikl do světa. První, dvacetidílná série kriminálního seriálu Zločin (Forbrydelsen), se vysílala v dánské televizi začátkem roku 2007. Od ledna 2007 se mělo vysílat každou neděli do března prvních deset dílů, a druhých deset dílů mělo přijít na program až za rok, seriál byl však tak úspěšný, že si dánští diváci vynutili, aby se druhých deset dílů vysílalo hned v roce 2007 na podzim.

Postupně si Zločin dobyl svět. Seriál se nejprve vysílal v skandinávských televizích (Norsko 2007, Finsko 2007, Švédsko 2008, Island 2008), pak v Německu (ZDF, 2008), v Rakousku (ORF, 2009), v Belgii, ve Francii a znovu v Německu na ARTE (2008), v Austrálii (2010), v Belgii (2010), v Británii (2011), v Rusku, v Itálii, ve Španělsku a v Portugalsku (2011). Inspektorka Sarah Ludová je dnes všude známá. Pletený červený svetr, jaký v seriálu inspektorka nosí, se začal po Evropě vyrábět ve velkých počtech!

Forbrydelsen je pozoruhodné filmové dílo. Na prostoru dvaceti hodin se řeší jediný kriminální případ. Zdá se vám, že to musí být zdlouhavé? Seriál je neuvěřitelně dobře napsán. Po celou dobu dvaceti hodin sedíte v napětí na kraji židle. V Británii je Forbrydelsen nyní k dispozici na DVD a diváka to nutí, aby seděl u obrazovky po mnoho hodin. Nelze přehrávač vypnout.

Jak to popsat. Scéna po celých dvacet dílů je temná, pochmurná, záhadná, nebezpečná. Během seriálu, který začíná brutální vraždou mladé dívky, vyšetřuje inspektorka Sarah Ludová případ s mnoha složitými peripetiemi. Vynořuje se podezření na jednotlivé možné pachatele, pak zase mizí. Děj nikdy nikdy není mechanický. Je konstruován tak, že divák kvituje s obdivem, jak je možné, že se scénáristům podařilo vyhnout se jakékoliv stereotypizaci. Zrovna když si divák myslí, že teď se už scénáristé dostali do slepé uličky, překvapí ho novým neočekávaným vývojem děje. Jak to, že jsme nevěděli, že mají v Dánsku tak schopné autory? Během průběhu seriálu dochází k dalším a dalším vraždám.

Druhou narativní linií v seriálu je linie politická. Protějškem inspektorky Lundové je kandidát na primátora Kodaně Troels Hartmann, v předvolebním období. Hartmann se snaží bojovat proti korupci na kodaňské radnici a zaplétá se do mafiánských intrik. O nich se ukazuje, že jsou provázány s vyšetřovaným zločinem.

Korupce ovšem vládne i v policii. Inspektorka Lundová je tam při vyšetřování často jen trpěna. Jako by toto byl leitmotiv dnešní doby: Děláte-li něco dobře a jste-li profesionál, jste podezřelý. Jste-li v něčem dobrý a jednáte-li nezávisle, jste vždycky na pokraji vyhazovu. Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. To se zdá být naprosto charakteristickým rysem dnešní společnosti, na východě i na západě, a je nesmírně záslužné, že to tento seriál tematizuje, nikoliv však vnějškovým, ale vnitřním, autentickým způsobem.

Vládnou přitakávači a korupčníci. Politická linie seriálu je nesmírně silná a dodává thrilleru významnou společenskou dimenzi.

Druhá série, Forbrydelsen II, se vysílala v Dánsku v roce 2009, na britské BBC na podzim 2011. 19. prosince 2011 vyšla v Británii na DVD. I tuto druhou sérii zhlédnete jedním dechem. Opět jde o složitý, napínavý případ, při jehož řešení jste v napěti po celou dobu deseti hodin. Opět má kriminální linie významnou paralelu v dánských politických kruzích a je pozoruhodnou výpovědí o společnosti dneška.

Dánská televize v současnosti natáčí třetí sérii. Politickou rezonancí v ní tentokrát bude světová finanční krize.

První série natolik zaujala Američany, že vyrobili americký remake.

Kdy se rozhoupají české televize a přinesou i českým divákům toto vynikající dílo? Proč mají být čeští diváci vylučováni z obecné evropské kulturní zkušenosti?

Je to snad pro české televize "moc drahé"? Anebo příliš inteligentní? České televize chtějí oblbovat diváckou obec jen tím nejpitomějším z mezinárodní produkce?

O Forbrydelsen na Wikipedii ZDE

0
Vytisknout
24537

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2012