Vysoké školy vřou, brněnští studenti vyhlašují Týden neklidu!

23. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

Protesty proti reformě vysokého školství nabírají na obrátkách. Po dosavadních umírněných projevech nespokojenosti chystají brněnští studenti razantnější akce. V rámci celostátního Týdne neklidu proběhne Noc univerzit, protestní pochod, nebo akce s názvem S vášní pro vzdělání, kdy studenti vyjádří lásku k univerzitám hromadným polibkem na náměstí Svobody. Týden neklidu se koná 27. 2. - 2. 3. a v Brně jej společně organizují brněnská skupina iniciativy Za svobodné vysoké školy a studentští senátoři šesti brněnských univerzit. Hlavní příčinou protestů jsou omezení akademické samosprávy a hrozící vliv politiků na chod a financování vysokých škol.

Týden se naplno rozjede v pondělní poledne dílnou, kde budou vznikat protestní transparenty na výzdobu fakult. Večer bude patřit Noci univerzit, která má veřejnosti nabídnout širokou paletu workshopů, debat, přednášek, promítání, uměleckých představení i populárně naučných přednášek špičkových brněnských vědců. "Naší snahou je otevřít dveře univerzit netradičním způsobem a ukázat, že si své společenské postavení zaslouží", komentuje záměry Jan Chmelíček z iniciativy Za svobodné vysoké školy. "Věříme, že zájem o tuto akci bude velký," dodává.

V úterý odpoledne se studenti sejdou na protestním pochodu. "Předchozí demonstrací jsme vyzvali ministra Dobeše, aby bral v potaz protesty široké akademické obce. Ty jsou však i nadále ignorovány. Druhý pochod bude mohutnější. V 16:00 vyrazí z Malinovského náměstí směrem k Moravskému náměstí, ulicí Kounicovou, přes Veveří k Filozofické fakultě MU a zpátky přes Komenského náměstí ulicí Českou na náměstí Svobody. Tam vyvrcholí projevy zástupců studentů brněnských vysokých škol," popisuje průběh události senátorka Eva Majerová (MU).

Středeční večer vyplní Fakulta výtvarného umění VUT svým bohatým kulturním programem. Návštěvníci se mohou těšit na široké spektrum vystoupení, překvapení jednotlivých ateliérů i promítání dokumentů. Ve čtvrtek odpoledne se na Náměstí Svobody sejdou páry mladých lidí, které se negativním návrhům reforem postaví pozitivně. Lásku k univerzitám a odpor k současným reformám vyjádří hromadným polibkem přesně v 16:00. Po dvojicích se pak přesunou na sedmnáctou hodinu na Fakultu informatiky MU, kde proběhne finální debata, která shrne protestní týden a probere další kroky proti vládním reformám.  

Jednotlivé události v Brně budou velmi různorodé. "Organizace Týdne neklidu pro nás představuje výzvu. Snažíme se o vyvážený program vzdělávací, kulturní i protestní a o akce klidnější i hlasitější. Výsledkem je zajímavý mix, kdy své místo v programu dostanou jak přednášky o reformě, o zákonu o duševním vlastnictví ACTA, či populárně vědecké přednášky, tak i například protestní pletení ponožek pro bezdomovce. Chceme co nejméně omezit běžnou výuku, Týden neklidu je ale prostorem, v němž bude univerzita žít tak trochu jinak," vysvětluje zástupce iniciativy Za svobodné vysoké školy Václav Krajňanský.

Studenti věří, že masivní protesty padnou na úrodnou půdu a vláda vrátí věcné záměry zákonů k přepracování. "Celý týden připravujeme ve vzájemné podpoře se studenty z ostatních univerzitních měst. Očekáváme, že se i u nich spousta lidí připojí k protestním pochodům," říká Václav Krajňanský.

Reforma není zdaleka jediným problémem ministerstva školství. "V současné době už nejde jen o plánované reformy, které podle nás neřeší ty největší problémy vysokých škol, ale velice nás znepokojuje i další dění na ministerstvu. Zejména je to reálná hrozba ztráty 53 miliard z evropských fondů, kterou ministr Dobeš bagatelizuje," dodává předseda Studentské komory Akademického senátu MU Pavel Troubil.

0
Vytisknout
8837

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2012