DOKUMENT

Raúl Castro: Úzké vztahy mezi Svatým stolcem a Kubou byly budovány nepřetržitě sedmdesát šest let na základě vzájemné úcty a shody ve věcech důležitých pro lidstvo"

27. 3. 2012

čas čtení 6 minut
Projev kubánského prezidenta Raúla Castra při vítání papeže Benedikta XVI. po jeho příjezdu na Kubu

Svatosti, Kuba Vás vítá s láskou a úctou a je poctěna Vaší přítomností. Naleznete zde solidární a vzdělané lidi, kteří se zavázali dosáhnout plné spravedlnosti a vykonali velké oběti. Martí nás naučil uctívat plnou důstojnost člověka a jeho heslem o bratrství se řídíme dodnes - "se všemi a pro dobro všech."

Cintio Vitier, význačný intelektuál a křesťan, napsal, že "pravá tvář vlasti je tváří spravedlnosti a svobody" a napsal, že "národ nemá na výběr: buď je nezávislý, nebo není vůbec" .

Největší síla v novodobé historii se nás pokusila okrást, neúspěšně, o právo na svobodu, mír a spravedlnost. Z vlastenectví a morálky kubánský lid stvořil houževnatý odpor, protože věděl, že mít moc je také legitimní právo, jít po vlastní cestě, bránit vlastní kulturu, obohacovat ji a přispívat do ní idejemi z těch nejvyspělejších.

Kuba je často bezdůvodně pomlouvána, ale my věříme, že pravda, od které jsme se nikdy neodchýlili, vždy razí cestu vpřed.

Čtrnáct let poté, co papež Jan Pavel II navštívil Kubu, její ekonomická, politická a mediální blokáda přetrvává a dokonce se ve finančním sektoru přitvrdila . Jak je uvedeno v memorandu USA z 6. dubna 1960, odtajněném o desetiletí později, její cíl zůstává (cituji) "vyvolat hlad, zoufalství a svržení vlády."

Nicméně národ následoval vždy změnu všeho, co se musí změnit v souladu s nejvyššími aspiracemi kubánského lidu a svobodnou účastí na zásadních rozhodnutích v naší společnosti, včetně hospodářských a sociálních, i když téměř v celém světě jsou dědictvím úzkých politických a finančních elit.

Několik generací krajanů se zapojilo do boje o vysoké ideály a vznešené cíle. Čelili jsme nedostatku, ale nikdy jsme se nezpronevěřili povinnosti rozdělit se s těmi, kteří mají méně.

Jako demonstrace toho, jak moc se může udělat, když převažuje solidarita, dvoluji si zmínit, že v posledním desetiletí se s pomocí Kuby připravily desítky tisíc lékařů z jiných zemí, byl vrácen zrak a nebo zlepšené vidění 2,2 milionům lidí s nízkými příjmy a Kuba pomohla učit číst a psát 5,8 milionu negramotných. Mohu vás ujistit, že v rámci skromných možností, které máme, bude naše spolupráce pokračovat.

Svatosti,

připomínáme si čtyřsté výročí objevu a existence obrazu Panny Marie Milosrdná z Cobre, která nese plášť vyšívaný znaky.

Na poslední celostátní pouti k Panně Marii se připojili naši lidé, věřící i nevěřící, kteří tomu přikládají velký význam.

Čekají na kubánskou světici, která viděla jejich slavné epizody v historii bojů o Kubánců za nezávislost a nakonec město El Cobre, kde ji španělská koruna měla, aby zajistila ochranu proti vzpouře otroků v dolech, osmdesát let před zrušením této nechvalně proslulé instituce v naší zemi.

Vítáme úzké vztahy mezi Svatým stolcem a Kubou, které byly budovány nepřetržitě sedmdesát šest let, a to vždy na základě vzájemné úcty a shody ve věcech důležitých pro lidstvo.

Naše vláda a katolická církev, Apoštolská a římská církev na Kubě mají dobré vztahy.

Kubánská ústava zřizuje a garantuje plnou náboženskou svobodu pro všechny občany, a na základě toho vláda udržuje dobré vztahy se všemi náboženstvími a náboženskými institucemi v naší zemi.

Svatosti,

Téměř před dvaceti lety, Fidel překvapil mnoho lidí tím, že prohlásil, že "důležitý biologický druh je v nebezpečí a mizí v důsledku rychlé a progresivní likvidace jeho přirozených životních podmínek, a tím druhem je lidstvo" řekl.

Roste ohrožení míru a existence velkých jaderných arzenálů je další vážnou hrozbou pro člověka. Voda nebo potraviny budou po ropě příčinou příštích válek a vyvlastnění. S prostředky, které se věnují výrobě smrtící zbraně, chudoba může být odstraněna. Rychlý rozvoj vědy a techniky není službou při řešení hlavních problémů, které ovlivňují lidské bytosti. Často se používají k vytvoření podmíněných reflexů nebo na manipulaci veřejného mínění. Finance jsou ta utlačující moc.

Namísto solidarity, je celkové systémové krize způsobené iracionální spotřebě v bohatých společnostech. Část populace se hromadí obrovské bohatství, zatímco chudá růst, hladové, nemocné bez dozoru a bez domova.

V průmyslově vyspělých zemích, "rozhořčení" vnímají nespravedlnost a získávají podporu, zejména mezi mladou generací. Roste nedůvěra v sociálních modely a ideologie, které ničí duchovní hodnoty a produkují vyloučení a sobectví.

Je pravdou, že globální krize má také morální rozměr a že se prohlubuje propast mezi vládami a občany, kterým vlády údajně slouží. Korupce politiky a nedostatek opravdové demokracie jsou zlem naší doby.

V těchto a dalších otázkách shody oceníme Vaše nápady.

Tváří v tvář těmto výzvám, naše Amerika je jednotná ve své suverenitě a pokusí se o soudržnější integraci, aby realizovala sen k dvoustému výročí jejích hrdinů.

Jeho Svatost může předat lidu, který budou naslouchat pozorně a uctivě, hluboké vyznání.

Jménem národa Vás zde vřele vítám.

Děkuji mnohokrát.

překlad ŠOK, zdroj Prensa Latina ZDE

0
Vytisknout
4439

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2012