O odposleších a o střetu zájmů

27. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Dobrý den,

v příloze si Vám dovoluji zaslat soubor otázek, které adresoval předseda Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS řediteli Jiřímu Langovi ve věci údajných úniků informací z BIS do ABL. Společně s otázkami zasílám dopis pro premiéra Petra Nečase, který se týká střetu zájmu poslance VV Davida Kádnera.

S pozdravem

Antonín Seidel

asistent poslance Richarda Dolejše

předsedy Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS

Dopis premiéru Nečasovi


PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS
Richard Dolejš
předseda


V Praze dne 27. března 2012
Č j:8 /2012-SKBIS
Příloha: 1/1

Vážený pane premiére,

dovolte abych Vás informoval o průběhu mimořádného jednání komise BIS, které se konalo dne 27. 3. 2012. a mělo se zabývat problematikou údajného úniku odposlechů z BIS do soukromé bezpečnostní agentury ABL.

Pro další vývoj demokracie v ČR považuji za klíčové co nejrychlejší a objektivní objasnění celé causy. Bohužel vzhledem ke střetu zájmů koaličního poslance Davida Kádnera, který je bývalým zaměstnancem ABL, jsem musel jednání komise přerušit. Považuji za nemožné, aby se tento poslanec projednávané věci pro možnou podjatost a vzhledem k riziku úniku informací do ABL účastnil.

Proto Vás vyzývám, abyste tuto situaci neprodleně na úrovní současné vládní koalice řešil, tak aby činnost komise nebyla, díky tomuto střetu zájmů, paralyzována. Jakmile zmíněný problém vyřešíte, jsem připraven obratem konat a v přerušeném jednání pokračovat. Řešení vidím v rezignaci pana Kádnera na členství v komisi, nebo v předem deklarované garanci jeho neúčasti při projednávání předmětné záležitosti. Věřím, že jste si vědom závažnosti situace a budete konat rychle.

Zároveň Vám přikládám usnesení komise ze dne 16. 2. 2012, které se týká nutnosti legislativně řešit zvýšení rozsahu parlamentní kontroly zpravodajských služeb a přijetí samostatného zákona o kontrole zpravodajských služeb.

S pozdravem

Richard Dolejš

Otázky pro BIS

Vážený pane řediteli,

žádám Vás v souvislosti s mimořádným jednáním Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS o odpovědi na následující otázky:

1. Zabývala se nebo se zabývá BIS v rámci své zpravodajské činnosti propojením pražských mafiánských a lobbyistických struktur s Magistrátem a Radou hl. města Prahy a na soukromou bezpečnostní agenturu ABL?

2. Monitorovala nebo monitoruje BIS aktivity těchto skupin, včetně působení pana JUDr. Romana Janouška směrem k VZP, Policii ČR nebo k jiným subjektům zřizovaným státem (či strategickým ekonomickým subjektům se státní účastí), případně k orgánům státní správy?

3. Realizovala nebo realizuje BIS odposlechy pražských mafiánských a lobbyistických struktur včetně pana JUDr. Romana Janouška?

4. Vedla nebo vede BIS svazek týkající se aktivit pražských mafiánských a lobbyistických struktur a aktivit pana JUDr. Romana Janouška?

5. Je BIS v případě existence zmíněného svazku prostřednictvím svého ředitele připravena tyto dokumenty odtajnit?

6. Předala BIS případné dokumenty o zpravodajských poznatcích ve věci aktivit pražských mafiánských a lobbyistických struktur a aktivit pana JUDr. Romana Janouška příslušným adresátům a jakým konkrétně (prezident, premiér, ministři ...)?

7. Byl současný předseda vlády ČR Petr Nečas nebo některý z jeho současných vládních kolegů se zmíněnými dokumenty seznámen? V případě, že nebyl, tak z jakých důvodů?

Děkuji za odpovědi.

Richard Dolejš

poslanec PSP ČR,

předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS

Praha 27. 3. 2012

0
Vytisknout
8418

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2012