MMF: Globální ekonomické oživení je křehké, riziko recidivy krize zůstává vysoké

18. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Chaotický bankrot a výstup členské země z eurozóny může vyvolat na trhu paniku a spustit horší krizi než po kolapsu banky Lehman Brothers, tvrdí se ve zprávě Mezinárodního měnového fondu World Economic Outlook. Pokud eurozóna vydrží, MMF předvídá ve vyspělých zemích slabé oživení.

MMF varoval, že evropská dluhová krize může kdykoliv propuknout znovu a uvrhnout globální ekonomiku do hluboké recese. 

Hlavní ekonom fondu Olivier Blanchard konstatuje, že po napětí z konce loňského roku se nyní trhy poněkud zklidnily, ale naděje na postupné oživení závisí na udržení jednotné evropské měny pohromadě.

Podle Blancharda je členství v eurozóně problémem z hlediska zvyšování konkurenceschopnosti, ale "pro tuto chvíli neexistuje plán B". 

Pokud by některá země z eurozóny odešla, podle Blancharda by to přineslo riziko nákazy a dluhopisy ostatních členů by se ocitly v ohrožení. 

"Velký pokrok" by podle hlavního ekonoma MMF reprezentovalo vytvoření mechanismů bránících šíření krize v případě problémů jedné z členských zemí. Avšak tato opatření "nemohou vyřešit" obtížné záležitosti týkající se fiskální problematiky, konkurenceschopnosti a růstu, jimž některé země čelí. Špatné makroekonomické nebo politické zprávy mohou stále spustit ten typ dynamiky, který byl v chodu vloni na podzim.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5989

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2012