Rasismus a fanatismus jsou projevy nespokojených a ztracených lidí

19. 4. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Šílencům -- a jejich blábolům -- by média, ani jejich společnost, neměla dávat takový prostor. Jak se například, i právě "aktuálně", děje v Německu (nyní "teror" "zprava", zcela v tradici "teroru" "zleva" před půl stoletím). Nebo, ještě "aktuálněji", v Norsku. Je zarážející, spojovat ty či ony šílence s nějakou ideologií, ať si to ti pomýlenci dávají na trička, na bundy, na hlavy, do hlav, na papír, na web nebo do tetování. Ještě horší je stylizovat pomatence, šílence do představitelů toho či onoho a dělat z toho předmět veřejných diskuzí.

Jde to i jinak, nazvat věci pravým jménem a pomatence, šílence ponechat pomatencem, šílencem. Před časem jeden takový pomatenec střílel v kantonálním parlamentu švýcarského Zugu. Stalo se krátce poté, kdy jiní šílenci jinde spektakulárně zavraždili tři tisíce lidí.

Na rozdíl od společností, které ještě "přemýšlí" v ideologiích -- a používají je ať pro prázdné plkání nebo jako záminku k válce, vyhýbajíce se "úspěšně" podstatě problémů které by měly řešit -- nikoho ve Švýcarsku ani ve snu nenapadlo zveřejňovat bludy onoho pomatence, natož je nafukovat do té či oné ideologie a/nebo spojovat s nějakým nebezpečím pro stát. Věcná reakce vyspělé kultury, společnosti, s lidmi spojených představitelů vypadá takhle.

Ano, milý pane Ladwigu, tohle je idiocie, jak píšete. Osobní pomatení a z toho následující vraždy, se 77 oběťmi. Norská diskuze je sice hodně pompézní, ale blíží se jádru věci, i když na múj vkus pořád ještě přiliš sklouzává po nálepkách líčených pomateným vrahem.

Ve vyspělých společnostech -- nebo společnostech, které by takové chtěly být -- je nutné podívat se na příčiny, a co s nimi. Ne na nálepky, kterými se pomatenci zdobí. Rasismus, nacismus, které uvádíte, ale i jakýkoliv jiný fanatismus, jsou projevy nespokojených, ztracených lidí. Buď nespokojených, ztracených na okraji docela slušně, nebo alespoň jakž takž, fungující společnosti. Nebo nespokojených, ztracených lidí uprostřed společnosti rozpadlé, nebo se rozpadající -- abychom se vrátili k tomu, co musíme řešit u nás.

0
Vytisknout
6992

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012