"ETA žádá královskou rodinu, aby složila zbraně"

19. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 3 minuty

Věta z titulku je zatím nejlepším vtipem, jaký si vyžádalo nešťastné zranění španělského krále Juana Carlose při nedokonaném výletu na lov slonů. Na velikonoční pondělí odvezli do nemocnice králova vnuka Froilána, protože se zranil výstřelem z brokovnice. O týden později přivezli do madridské nemocnice samotného krále Juana Carlose. Král se vydal na další z oblíbených eskapád. Tentokrát do Botswany, aby skolil slona. Žádná ze zpráv neuvádí, zda k úrazu a zlomenině kyčelního krčku došlo před výstřelem na slona či po něm.

Příběh Juana Carlose je složitější a také má výrazněji politizovaný dopad. Nyní už se provalilo, že na lov slona do botswanské privátní rezervace byl pozván, a že tudíž náklady neměli nést španělští daňoví poplatníci z rozpočtové položky "královský dvůr". O to horší zase může být informace, že hostitelem měl být Saúdský Arab, který je neformální styčnou osobou mezi monarchy v Rijádu a Madridu. Krom jiného se měl zasadit o to, aby právě španělským firmám připadla zakázka na výstavbu rychlodráhy AVE mezi Saúdskými městy Mekkou a Medinou.

Tak či onak se Španělé nemohou smířit s tím, že monarcha v projevech, včetně slavnostního vánočního, moralizuje a apeluje na skromnost v důsledku krize a sám využije příležitosti, aby se vydal na dobrodružství, ve kterém jen samotný výstřel vyjde na víc než je průměrný plat Španěla za dva roky, 40 000 euro. Navíc evakuace zraněného krále z Botswany do madridské nemocnice se bez účasti a nákladů státu neobešla. A tak je většina Španělů na krále naštvaná a opětně mudruje o tom, zda je zemi monarchie vůbec třeba. Další část obyvatel krčí rameny a hledá pro dvůr argumenty omluvy a pochopení. Další si ulevují vymýšlením vtipů, jako je ten v titulku.

Nejnaštvanější je královna Sofía. Král totiž do Botswany odletěl v tomtéž termínu, o kterém je známo, že ho jeho choť, řecká princezna, pravidelně tráví s příbuznými v Řecku při oslavě ortodoxních velikonoc. Jaký názor měla královna Sofie na nápad 74 letého monarchy odletět si mezitím zastřelit slona, dala najevo tím, že ani informace o hospitalizaci krále ji nepřiměla zkrátit svůj pobyt v Řecku. Z madridského letiště sice jela rovnou do nemocnice, ale od vstupu do nemocniční budovy do jejího opuštění uplynulo všehovšudy jen 15 minut. To kráčíte dvakrát chodbami, jedete dvakrát výtahem a mezitím stačíte v nemocničním pokoji říct: "No vidíš, dědku, jak jsi starý, tak jsi b...!"

Pak ještě s profesionálním úsměvem Sofía novinářům před nemocnicí řekne, že se Jeho Veličenstvu daří dobře a že děkuje za zájem. Koneckonců je to známá skutečnost, že v královské rodině je to ona "kdo nosí kalhoty". ("Es ella, quién lleva los pantalones," je španělské vyjádření pro ženu, která vládne rodinou.) Juan Carlos také nejednou bodře řekl, že Sofía je skutečnou profesionální královnou.

Politicky se to projevu v tom, že královna Sofía, a ne Juan Carlos, je pravidelnou účastnicí každoročních setkání skupiny Bilderberg.

Ve středu v podvečerním čase byl král propuštěn z nemocničního léčení. Při východu z pokoje učinil prohlášení, které zaznamenaly jak rozhlas, tak televize. Omluva zněla: "Je mi to líto, zmýlil jsem se, už se to nebude opakovat."

Jeden by skoro slzu uronil.

0
Vytisknout
8054

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012