Britský ministr kultury předával informace Murdochovi

24. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

středa poledne: V souvislosti se skandálem, kdy ministr kultury Jeremy Hunt prozrazoval důvěrné informace Murdochově firmě News International v případě, kdy měl rozhodovat jako nestranný soudce o tom, zda dovolit zvýšení kapitálového podílu News International v televizi BSkyB nad 50 procent, odstoupil zatím nikoliv ministr, ale jeho poradce Adam Smith. Novináři poukazují na to, že Adam Smith byl opatrný poradce a dělal jen to, co mu nařídil ministr. Ministr zase prý dělal jen to, co si přál premiér David Cameron.

Informace z úterý:

Labouristická opoziční strana požaduje, aby odstoupil britský konzervativní ministr kultury Jeremy Hunt. Vyšlo totiž najevo, že soukromě předával informace televizní mediálnímu koncernu Ruperta Murdocha News Corporation v době, kdy měl nestranně rozhodovat o tom, zda Murdochově firmě dovolit, aby získala většinový podíl v satelitní televizi BSkyB. Hunt poskytoval důvěrné informace o stavu žádosti Jamesi Murdochovi a také o názorech na tuto žádost, převládajících ve státní regulační radě pro média Ofcom.

Jeremy Hunt však odmítá odstoupit a tvrdí, že zachoval všechny propriety. Při vyšetřování News Corporation u Levesonova šetření bylo zveřejněno 163 výňatků z emailů Jeremy Hunta Jamesu Murdochovi. Britský premiér David Cameron se vyjádřil, že má v Jeremyho Hunta plnou důvěru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6484

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2012