Kalousek si v Otázkách vedl poměrně dobře

6. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Diskuse v Otázkách V. Moravce se mi dnes poměrně líbily. Myslím, že nemá smysl démonizovat ministra financí Kalouska a stojí za to uznat, že v debatě s odborovým předákem Dufkem si vedl poměrně dobře.

V otázce zelené nafty jako nesystémové výjimky z placení spotřební daně jsem se ostatně cítil blíže Kalouskovi. Nikdo asi nechce tvrdit, že Nečasova vláda nemá vládnout proto, že chce dělat pravicovou politiku. Problém je jinde, totiž v tvrdém škrtání ve jménu rozpočtové odpovědnosti i za okolností, kdy se desítky miliard ročně ze státních peněz zbytečně prošustruje či rozkrade.

Není to samozřejmě problém pouze vlády, jde o systém financování politických stran, jde o neschopnost policie a justice, o drzost a beztrestnost politiků, zejména z ODS, kteří stejně budou zvoleni. Nicméně jde také o selhání novinářů, kteří jednotlivé případy nechávají příliš rychle odeznít a nevracejí se k nim vytrvale dál. Nečasova vláda měla být vládou protikorupční a odpřípadu pana Drobila se ukázala být vládou prokorupční. Těch skandálů od té doby bylo víc, přičemž jedním z nejhorších je podle mého názoru rozhodnutí postavit vládní většinu na přeběhlících z VV, kteří podle všeho tak touží být u koryt, že tomu zaprodají cokoli (není tohle právě zkorumpovanost?).

V tom Nečasova vláda zradila mandát voličů, v tom škodí této zemi. Kalousek se snaží mluvit o odpovědnosti, ale myslí tím rozpočtová čísla a "odvahu" se k nim proškrtat přes lidské utrpení a lidskou bídu. Jenže otázka odpovědnosti je jiná: jak můžeme této vládě důvěřovat, že bude odpovědně hospodařit s našimi penězi, když je nedovede ochránit před zlodějinou a šlendriánem?

O to horší je to, že sama vláda už i rétoricky od protikorupční politiky odstoupila, protože by jí asi každý vmetl do tváře případ Drobil a případy další. Druhá část Otázek se vlastně týkala působení právě ideového šéfa ODS, Drobila, v čele správní rady Lesů ČR. Nejvyšší kontrolní úřad v případě kontroly hospodaření Lesů ČR dospěl např. k tomu, že Drobilovu poradci Knetigovi byly vyplaceny poměrně vysoké peníze za nedoloženou práci. Jenže Drobil, který byl pozván do Otázek, jak Václav Moravec zdůraznil, nepřišel prý z důvodu, že dal přednost nějaké rodinné události. Problémem Lesů ČR se tak ve studiu věnovali jenom dva hosté: komunista Filip a pravicový ekonom Zámečník, který předsedá správní radě Lesů ČR nyní. A bylo to milé překvapení, protože oba pánové, bez ohledu na politické přesvědčení, se shodli na tom, že správa státního majetku vyžaduje efektivní, poctivý způsob a že se tak dá, bez ohledu na politickou orientaci, získat pro stát mnoho peněz (hospodaření Lesů ČR se za poslední roky výrazně zlepšilo a může přinášet do státní kasy několik miliard ročně). Dnešní Otázky tedy ukázali to, co již dnes asi většina lidí ví: není třeba se bát komunistů, ale politiků ODS.

0
Vytisknout
11979

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2012