Katolíci žalují Obamu kvůli antikoncepci

22. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Římskokatolické diecéze, školy a další skupiny žalují Obamovu administrativu v osmi státech a v District of Columbia. Příčinou je federální mandát, podle nějž většina zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům v rámci zdravotního pojištění také antikoncepci zdarma.

Federální žaloby podaly University of Notre Dame, arcidiecéze ve Washingtonu a New Yorku, Michiganská katolická konference and the Catholic University of America.

Ministerstvo zdravotnictví na základě dobrozdání poradního panelu z Institute of Medicine doporučilo zahrnutí kontroly porodnosti mezi hrazené služby, částečně proto, že to podle něj podporuje zdraví matek i dětí, když mohou ženy svá těhotenství rozložit v delším čase.

Nicméně mnozí náboženští představitelé bez ohledu na vyznání protestovali, protože podle nich je federální mandát v rozporu s náboženskou svobodou. Náboženské společnosti se mohly rozhodnout mandátem neřídit, nicméně například náboženské charity tuto možnost nedostaly. Obama nabídl změkčení v podobě platby pojistitelem místo náboženskou skupinou, ale kritikům to nestačí.

Žaloby byly v pondělí podány v New Yorku, Pennsylvánii, Texasu, Ohiu, Mississippi, Indianě, Illinois, Missouri a D.C.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7556

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2012