Tisícové protivládní protesty proti omezování svobody projevu v Québeku

27. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisíce protivládních demonstrantů v sobotu vyšly do ulic Montrealu, aby protestovaly proti zákonu, který omezuje jejich právo pořádat protestní pochody. Québecká vláda zavedla toto opatření, aby potlačila měsíce trvající studentské protesty.

Asi deset tisíc lidí pohybujících se pěšky, na kole, na skateboardech nebo na kolečkových bruslích prošlo Montrealem v klasickém latinskoamerickém stylu - bušili do hrnců, troubili a pískali na píšťalky.

Někteří nesli québecké vlajky, jiní rudé vlajky a transparenty odsuzující zákon omezující právo na protest schválený před týdnem. Jeho cílem je potlačit protesty studentů tím, že požaduje, aby organizátoři ohlásili policii akci alespoň osm hodin dopředu a sdělili čas a místo konání demonstrací. Pokud tak neučiní, hrozí jim velké pokuty.

Úřady využily zákona k tomu, aby protesty prohlásily za ilegální a umožnily tak policii rozehnání protestujících.

I když hlavní část protestujících v sobotu tvořili studenti, přišli i někteří senioři oblečení v kreativních kostýmech. Podle Jocelyn Simardové, která bývala profesorkou filosofie, média neustále přinášejí zprávy o skandálech a politické korupci a lidé si připadají bezmocní.

Policie sobotní pochod okamžitě prohlásila za ilegální. Proběhl však bez incidentů a podobné akce se odehrály i v Québec City, Trois-Riviéres a několika dalších městech této frankofonní provincie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8299

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2012