Na příkaz prezidenta Obamy rozšířily Spojené státy do Íránu počítačový virus

2. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojené státy byly hlavním hráčem při dosud nejsofistikovanějším počítačovém útoku do zahraničí. Vedou počítačovou válku proti Íránu ve snaze ochromit jeho jaderný program. Uvedl to na základě anonymních zdrojů z americké vlády deník New York Times.

Podle těchto zdrojů se rozhodl prezident Barack Obama zrychlit program "Olypijské hry", který zahájil jeho předchůdce George W. Bush. Cílem programu je šířit počítačové viry, které by ochromily íránský jaderný program.

Bylo nyní dokázáno nade vší pochybnost, že Spojené státy za pomoci Izraele ochromily íránské jaderné odstředivky počítačovým virem Stuxnet. Zjištění vyvolává otázky, zda Washington rozšířil i virus Flame, který experti objevili minulý týden.

Virus Flame také zaútočil na Írán, avšak jeho hlavním účelem je získávat informace o íránském ropném průmyslu. Za poslední dva roky nashromáždil obrovské množství informací.

Zjištění, že Spojené státy šíří do zahraničí počítačové viry, použijí bezpochyby Rusko a Čína, které opakovaně obviňují USA, že provádějí počítačovou špionáž a kradou počítačová data.

Nedávno bylo také v USA zveřejněno, že prezident Obama osobně schvaluje cíle kontroverzních útoků bezpilotními letadly mimo území USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8692

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2012