Obamova administrativa varuje byznys před virem, který možná sama vytvořila

2. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa varuje americké podniky před mimořádně účinným počítačovým virem, který infikoval íránský ropný průmysl, i když existuje podezření, že za tajným vznikem a šířením této kybernetické zbraně stojí právě USA.

Podvojná role vlády podtrhuje rizika spojená s nasazením kybernetických zbraní, které může vyvolat nezamýšlené "bumerangové" důsledky.

Kybernetická zbraň na rozdíl od zbraně klasické nezasahuje výlučně cíl, ale šíří se internetem a může tak zasáhnout počítače, proti nimž nikdy nebyla určena - dokonce se tak může i vrátit ke svému původci.

Varování ministerstva pro vnitřní bezpečnost před novým virem "Flame" tvrdí, že zatím nedošlo k žádné infekci na území USA. Flame je popsán jako špionážní nástroj schopný proniknout do počítačů a šířit se veřejnými i soukromými sítěmi. Může sledovat pohyb dat, pořizovat snímky obrazovky (screenshots), zaznamenávat zvuky a kombinace znaků na klávesnici. Podle ministerstva je původce "záhadou" a Bílý dům se k němu odmítá vyjadřovat.

Nicméně podezření o podílu americké vlády na nasazení kybernetických zbraní bylo posíleno páteční zprávou listu New York Times, podle níž Obama tajně nařídil použití jiné kybernetické zbraně, viru Stuxnet, proti íránským jaderným zařízením.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7433

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2012