Stanovisko ProAltu k poplivání ministra Miroslava Kalouska

Kalousek záměrně provokoval

9. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 8. 6. 2012

Ministr financí Miroslav Kalousek vyšel včera v průběhu blokády Ministerstva financí z budovy na ulici, kde byl popliván. Posléze k tomu vydal tiskovou zprávu, kde mj. říká: "Zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů. Závěr je jediný: předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil přivedl dnes před Ministerstvo financí pouze zbabělce. Nemám mu to za zlé, nezbývá mu nic jiného. Slušní a stateční lidé za ním dnes už nejdou").

K události a tiskové zprávě uvádíme:

1. Blokádníci nepřišli s ministrem financí diskutovat. Blokáda byla vyjádřením zásadního nesouhlasu s obsahem i formou prosazování vládních "reforem". Tedy i s tím, že vážně míněná debata neprobíhá tam, kde probíhat má (tj. v Parlamentu, na tripartitě, v médiích, na adekvátních veřejných fórech). Jak podle našeho názoru velmi dobře ví i ministr Kalousek, na ulici se rozumná debata vést nedá. Kalousek zjevně vyšel z budovy ministerstva, aby blokádníky provokoval.

2. Je pokrytecké, pokud ministr, který se nezdráhá zfackovat na ulici občana (incident ze dne 21. 9. 2011) a ještě se tím pyšnil jako výchovným činem, reaguje teatrálně na plivanec na svém saku. Násilí a utrpení celé řady lidí (újmy na zdraví, majetku, životních perspektivách), které způsobují současné reformy, jsou nepoměrně závažnější než symbolické násilí na osobě ministra v podobě znečištění jeho saka.

3. Ministr financí vydávající se za odvážného muže, který se nebojí postavit tváří v tvář protestujícím občanům, byl obklopen skupinou neuniformovaných policistů. To jsou meze jeho "odvahy", o kterých pomlčel.

4. Ministr financí se dopouští chyby úsudku nebo cílené manipulace, pokud čin jednoho ze zúčastněných zobecňuje na celé protestní hnutí.

5. Je to současná vláda, která svými politikami a způsoby vládnutí tlačí lidi do beznaděje a jejím projevům, jakým bylo i plivnutí a pokřikování na ministra.

0
Vytisknout
13710

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2012