Turecký premiér napadá ženská práva

20. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Premiér Erdogan nikdy nebyl feministou, nicméně jeho poslední vyjádření k potratům ženy opravdu urazilo. Kritici tvrdí, že se Erdogan snaží odpoutat pozornost od skandálu kolem loňského masakru kurdských civilistů.

Tisíce žen po několik týdnů protestovaly proti Erdoganově vládě, poté co oznámil záměr zastavit potraty a porody císařským řezem. Od té doby vypukla debata o postavení žen v turecké společnosti.

Je těžké zjistit, kdy přesně Erdogan zahodil příležitost získat podporu ženského hnutí. V roce 2008 přednesl na Mezinárodní den žen projev v provinciálním městě Usak a poradil v něm "drahým sestrám", aby měly alespoň tři, ale raději pět dětí.

V roce 2010 pozval zástupkyně ženských organizací do paláce Dolmabahce v Istanbulu a přiznal se: "Nevěřím v rovnost mužů a žen."

Na MDŽ v roce 2011 hovořil o násilí na ženách a statistice, která tvrdí, že se počet takzvaných vražd ze cti (žen které svým chováním údajně "zneuctily rodinu") v Turecku mezi lety 2002-2009 zečtrnáctinásobil. Podle Erdogana to však bylo způsobeno čatějším hlášením takových činů a násilí na ženách ve skutečnosti ubylo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9249

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2012