Julian Assange požádal o politický azyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně

20. 6. 2012

čas čtení 3 minuty

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange požádal o politický azyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

V úterý odpoledne se dostavil na ekvádorské velvyslanectví v londýnské čtvrti Knightsbridge a požádal o politický azyl podle deklarace OSN o lidských právech.

Velvyslanectví vydalo toto prohlášení: "Dnes odpoledne se dostavil na ekvádorské velvyslanectví pan Julian Assange a požádal od ekvádorské vlády o politický azyl. Jako singatáři Všeobecné deklarace lidských práv OSN s povinností zhodnotit všechny žádosti o azyl jsme okamžitě předali jeho žádost relevantnímu oddělení v Quito.

Zatímco bude žádost pana Assange hodnocena, pan Assange zůstane na velvyslanectví pod ochranou ekvádorské vlády.

Rozhodnutí zhodnotit žádost pana Assange o ochranný azyl by nemělo být v žádném případě interpretováno, jako že vláda Ekvádory zasahuje do soudních procedur ve Spojeném království nebo ve švédsku."

Britský Nejvyšší soud rozhodl dne 30. května, že žádost o vydání Assange do Švédska je důvodná a Assange může být deportován, ale Assange dostal čas na rozmyšlenou.

Švédské úřady požadují, aby se Assange zodpovídal z obvinění, že ve Stockholmu v srpnu 2010 znásniil jednu ženu a sexuálně obtěžoval jinou a nutil ji k pohlavnímu styku.

Assange, jehož server WikiLeaks zveřejnil velké množství prozrazených diplomatických depeší, které ztrapnily několik vlád a mezinárodních firem, tvrdí, že sex byl konsensuální a že obvinění vznesená proti němu mají politickou motivaci.

Minulý týden britský Nejvyšší soud potvrdil, že odmítá Assangeho odvolání. Assange podporuje celá řada světových celebrit.

Assange a jeho stoupenci argumentují, že pokud by byl vydán do Švédska, mohla by následovat deportace do Spojených států, kde by byl obžalován ze "špionáže" a hrozil by mu trest smrti.

Americká vláda zahájila v květnu 2011 vyšetřování velkou porotou, které má analyzovat proces, jak se statisíce tajných amerických diplomatických depeší dostaly na server WikiLeaks. Je to první etapa procedury, která má rozhodnout, zda má být Assange stíhán. Spojené státy však o vydání Assange dosud nepožádaly.

V prohlášení na svých stránkách uvedly WikiLeaks, že při jednání s Assangovým právním zástupcem v květnu vydala australská vláda "v podstatě prohlášení, že Assangovi nijak nepomůže". "Odmítla Assange ochránit i učinit jakékoliv žádosti jeho jménem."

Assange dostal čas do 28. června podat odvolání proti rozhodnutí britského soudu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Někteří právníci pochybují, zda má Assange dostatečně právní argumentu pro takové odvolání.

Assange je v současnosti na svobodě na kauci ve výši 240 000 liber, kterou sebrali jeho slavní stoupenci.

Minulý měsíc Assange interviewoval socialistického prezidenta Ekvádoru Radaela Correu pro svůj televizní pořad The World Tomorrow, který se vysílá v ruské státní televizi, vysílající v angličtině, Russia Today. Assange charakterizoval Correu jako "levicového populistu, který proměnil tvář Ekvádoru".

Není jasné, zda dostal Assange při tom nabídku azylu, i když v roce 2010 náměstek ekvádorského ministra zahraničí uvedl, že Ekvádor nabídne Assangovi azyl za určitých podmínek.

Ekvádorský justiční systém a absenci svobody projevu kritizuje celá řada aktivistických organizací, včetně Reportérů bez hranic, Výboru na ochranu novinářů a Amnesty International.

"Myslím, že je ironické, že máte novináře, nebo aktivistu, který požaduje politický azyl od vlády, která - po Kubě - v regionu nejhůře potlačuje lidská práva a pronásleduje místní novináře," řekl José Miguel Vivanco, ředitel americké pobočky Human Rights Watch.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7755

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2012