Partyzáni a radikálové na sklonku června

20. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

O boji Petra Nečase s korupcí by se daly popsat stohy listů a nejspíš by vznikl román, jenž by rozsahem mohl konkurovat sáze Uptona Sinclaira o Lanny Buddovi.

Když v listopadu 2011 odbory a různá hnutí uspořádaly demonstraci k ustavení komise, která by dohlédla na prošetření různých korupčních kauz, P. Nečas reagoval slovy: "Jsou to protikorupční partyzáni z konce dubna 1945, kdy bylo jasné, jak válka dopadne."

Prvního prosince 2011 vydal Nečas tiskovou zprávu, kde se mimo jiné píše: "Zvyšujeme tresty za korupci u veřejných činitelů. Připravujeme síť speciálních státních zástupců, kteří boj s korupcí ještě zintenzivní. Pracujeme na zprůhlednění financování politických stran. Přísněji sledujeme hospodařením společností ovládaných státem. Hodně další práce v intenzivním boji s korupcí je nicméně ještě před námi."

Začátkem roku 2012 se již premiér začal před kamerami objevovat s novou "protikorupční" tváří, s Karolinou . Peake, která vstoupí do dějin jako první šéf partaje, který se podílel na vládě, která však v demokratických volbách pro svůj program nezískala ani hlas.

Program vznikl až poté, kdy strana LIDEM lidem ukázala, jak vypadá demokracie v České republice.

A to hlavní poslání má tato strana ještě před sebou. Zatímco se preláti budou modlit za co nejvýraznější škrty v sociální oblasti, má jim Karolina Peake a její věrní dopomoci k majetku, který jim v podobě, jak je v současnosti navržen, nepatří.

"Podle mého konzervativního odhadu se díky přijatým opatřením podaří ve veřejných rozpočtech ušetřit desítky miliard korun," sliboval premiér Nečas v únoru lepší zítřky. Boj proti korupci měl gradovat. Konkrétně jmenoval zrušení zakázky na dostavu Ústřední vojenské nemocnice za šest miliard nebo obří ekologické zakázky za 57 miliard korun. Ročně stát a samosprávy vypisují výběrová řízení zhruba za 450 miliard korun. Petr Nečas si od nového zákona o veřejných zakázkách sliboval úsporu kolem 15 miliard.

Je červen 2012. Vláda je kritizována v souvislosti s (ne)čerpáním peněz z fondů Evropské unie. Na to reaguje Nečas frontálním útokem na opozici, má přece k dispozici kauzu Rath: "Je pravda, že jsou pozastaveny platby z Evropské unie, zdědili jsme špatně nastavený systém. Je ohrožena jedna třetina ze všech operačních programů v rámci celé EU. Špatně fungující auditní systém byl vymyšlen a certifikován na ministerstvu financí v letech 2005 a 2006. Ten, kdo nese odpovědnost, se jmenuje Bohuslav Sobotka."

Jenže na opozici nemůže svalovat vinu věčně. Tak si pomohl svou oblíbenou modlitbičkou končící místo "amen" formulkou o "žití nad poměry". Moudře již pomlčuje, kdo si to nad poměry má žít a jaké poměry má na mysli.

Zato ho osvítilo zjištění, že peníze z Unie jsou vlastně "zlem" a že nás právě nutí žít si nad poměry. Stačilo by snad jenom dodat: Kdyby nám sem žádné peníze neposílali, byl by klid.

Kromě oprášeného motta o nezodpovědném přístupu k naší existenci z ideové konference ODS v roce 2010 jsme mohli poznat ještě jednu tvář P. Nečase. A to tvář hřímající, ústa plná plukovníků a varovný prst namířený na policii - tak toto jsme si, pánové, nedomluvili.

Zatímco sledujeme divadýlko s Rathem a armádní frašku s tím, kdy se objeví jméno M. Kalouska, proběhla v tichosti zpráva o soudu s pány Provodem a Pitrem. Kubiceho zpráva je již jen vyvanutou vzpomínkou, spravedlnosti v boji proti organizovanému zločinu nijak neposloužila, zato politický boj v roce 2006 rozhodla.

V roce 2007 Pitr prchal ze země. Nyní se vrátil a v červnu 2012 může zamáčknout slzu dojetí. Kdypak se k němu asi připojí R. Krejčíř? Škoda jen, že se tohoto vítězství spravedlnosti v Čechách nedožil F. Mrázek. Kde by se něčeho takového nadál na začátku své kariéry za ministrování pana Obziny či za "velmi zdařilé" kupónové privatizace po roce 1989?

"V žalobním návrhu označené skutky nejsou z pohledu dnešní platné právní úpravy trestným činem," vysvětlil postoj soudu v odůvodnění rozsudku předseda senátu Tomáš Durdík.

Aspoň máme jasno. Za problémy s dotacemi může Evropská unie -- neměla nám žádné peníze posílat. Ještě tím podporuje krizi. A boj s korupcí je dávno vyhraným, protože soudy v podstatě nemají, co by soudily. Navíc úniky daní se za ministra financí Kalouska staly poměrně běžnou normou a kromě odborů zde není výraznější síly, která by na tento nešvar poukazovala.

Pomalu se blíží výročí upálení Mistra Jana Husa. Připomeneme si ho v předklonu před pány Pitrem, Provodem, Starkou, Kindlem, Hrdličkou, Krejčířem a Mrázkem in memoriam. A až se přiblíží 21. srpen, neopomeneme si uplivnout před lidmi jako Alexandrem Dubčekem či Čestmírem Císařem.

Zvláštní klima, takové dusné, před bouří. Ale aspoň víme, že můžeme klidně spát. Co se týče práva, je v naší zemi vše v naprostém pořádku.

Jediné, co člověku nejde z hlavy, je, zda není něco v nepořádku s "dnešní platnou právní úpravou". Ale to už bychom se mohli dostat na horkou půdu toho, co je radikální.

Pro Unii je radikální uskupení SYRIZA, že chce chránit lidi před masivními sociálními škrty, pro vládu ČR je radikálním například Hnutí za přímou demokracii, že požaduje systémovou změnu a posílení práv občanů.

M. Kalousek, který studoval chemii, se nejvíce bude obávat volných radikálů s tím, že způsobují rakovinu. Radikály by nejraději zavřel, i když zatím nemůže a musí si vystačit s občasným nafackováním špatně vychovanému dospívajícímu chlapci.

A co je radikální pro nás, občany? Tuto otázku si raději nikdo moc nepokládá. Odpověď by byla totiž až příliš na očích.

0
Vytisknout
11740

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2012