Moskva povede separátní jednání se syrskou opozicí, která odmítá plán OSN

2. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko povede separátní jednání se dvěma uskupeními z řad syrské opozice (existuje přinejmenším dvacet navzájem rozhádaných opozičních frakcí - pozn. KD) a vyslancem OSN Kofi Annanem, poté co opozice odmítla mírový plán OSN. Ten v důsledku neměnnosti ruské a čínské pozice na víkendové ženevské konferenci neobsahuje explicitní požadavek na odchod prezidenta Bašára Asada a povstalci proto na něj nepřistoupili.

Náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov pro RIA Novosti řekl, že do Moskvy během tohoto týdne dorazí opoziční lídr Michel Kilo a po 10. červenci také Abdulbaset Sieda, nový předseda Syrské národní rady sídlící v Turecku.

Podle nejmenovaného diplomatického zdroje dorazí Annan do Moskvy v polovině července.

Sýrie je posledním ruským arabským spojencem na Středním východě a Moskva vyvíjí značné úsilí za účelem uchování vlivu v zemi. Západ poukazuje na zhruba 14 000 obětí nepokojů a povstání proti Asadovi. Moskva zase poukazuje na zhruba 6 000 obětí v řadách ozbrojených sil režimu, roztříštěnost syrské opozice a přítomnost extrémních islamistů v jejích řadách - a trvá na tom, že pokud je cílem dosáhnout kompromisního řešení, obě strany konfliktu musejí být během jednání formálně na stejné úrovni, nesmí jít o vztah "vraha" a "oběti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6322

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2012