Alzheimerova choroba může být nejvážnějším následkem nekvalitní stravy

11. 9. 2012

čas čtení 4 minuty

Velké množství důkazů svědčí o tom, že Alzheimerova choroba je primárně metabolické onemocnění. Někteří vědci jdou dokonce tak daleko, že ji chtějí přejmenovat na diabetes třetího typu, upozorňuje George Monbiot.

Časopis New Scientist se tématu věnoval 1. září; od té doby jsem seděl v knihovně a snažil se zjistit, zda to obstojí. A i když jistě nebylo vyřčeno poslední slovo, důkazy jsou zatím přesvědčivé.

Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou kolem pětatřiceti milionů osob. Současné prognózy založené na míře stárnutí populace tvrdí, že v roce 2050 to bude už sto milionů osob. Ale pokud je choroba opravdu způsobena z větší části poškozením reakce mozku na inzulín, mohou počty vyrůst ještě mnohem výše. Ve Spojených státech se počet osob s diabetem druhého typu úzce spojeným s obezitou za třicet let téměř ztrojnásobil. Pokud to s Alzeimerem neboli "diabetem třetího typu" vezme stejný konec, potenciál pro lidské utrpení je nevyčíslitelný.

Inzulín je hormon, který podněcuje játra, svaly a tuk, aby absorbovaly krevní cukr. Cukrovka druhého typu je způsobena nadměrnou hladinou glukózy v krvi, která je buď důsledkem nedostatku inzulínu vznikajícího ve slinivce, nebo chybějící reakce na jeho signály v orgánech, které y normálně měly glukózu absorbovat.

Spojení mezi Alzheimerem a diabetem je už dlouho prokázáno: Ti kdo trpí cukrovkou druhého typu mají dvakrát až třikrát větší pravděpodobnost onemocnění touto formou demence než ostatní obyvatelstvo. Existuje také spojení mezi Alzheimerem a obezitou a Alzheimerem a metabolickým syndromem.

Vědci poprvé prohlásili Alzheimerovu chorobu za další formu cukrovky v roce 2005. Zjistili, že hladina inzulínu a jemu podobných růstových faktorů v mozcích osob, jež trpěly Alzheimerem, byla mnohem nižší než u lidí, kteří zemřeli na jiné choroby. A nejnižší úroveň byla zjištěna v částech mozku nejvíce ovlivněných chorobou.

Toto zjištění vedlo vědce k závěru, že inzulín a jemu podobný růstový faktor není produkován jen slinivkou, ale také mozkem, kde plní řadu funkcí: Vedle regulace metabolismu glukózy napomáhá také regulaci přenosu signálů mezi nervovými buňkami a ovlivňuje jejich růst, plasticitu a přežití.

Později provedené experimenty ukazují na vazbu mezi dietou a demencí a výzkumníci začínají zjišťovat možné mechanismy působení. Podobně jako veškerá mozková chemie mají sklon k fantastické složitosti a mezi jinými zahrnují zánět, stres způsobený oxidací, akumulaci jednoho typu mozkového proteinu a transformaci druhého.

Ještě je třeba provést spoustu výzkumů. Ale pokud jsou dosavadní zjištění správná, Alzheimerova choroba může být dalším z katastrofálních důsledků průmyslu vyrábějícího nekvalitní potraviny, a to zatím nejhorším, o jakém víme.

V této zemi stejně jako v mnoha jiných reakce vlády na řadu neštěstí způsobených nadměrnou spotřebou cukru a tuku zahrnuje pouze výzvy firmám a spotřebitelům, aby se regulovali sami.

Nedostatečně regulovaný potravinářský průmysl může navrhnout své produkty tak, aby obešly neurologické signály, jež by jinak lidi přiměly k ukončení konzumace. Dosahuje se toho tím, že produkt je doslova nacpán tukem, solí, cukrem a fruktózovým syrupem. Průmysl smí dospělé i děti bombardovat reklamou. Je to třídní boj, boj proti chudým vedený třídou vedoucích pracovníků ve vládě a průmyslu.

Nemůžeme ještě jednoznačně prohlásit, že špatná dieta je hlavní příčinou Alzheimerovy choroby, ačkoliv můžeme říci, že důkazy jsou solidní a přibývá jich. Pokud někde někdy existovalo to správné místo pro princip předběžné opatrnosti, je to právě zde. Tím že budeme jíst méně svinstev o nic nepřijdeme. Musíme se vypořádat se sprosťáky dvojího druhu: S těmi kdo se lidem vysmívají kvůli jejich patologii a s těmi, kdo tuto patologii šíří prodejem smrtících potravin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
19181

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2012