Británie a Spojené státy potlačily důkazy o katynském masakru

12. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Británie a Spojené státy potlačily důkazy, že Sovětský svaz za druhé světové války usmrtil více než 22 000 polských důstojníků, aby nenarušily svou vojenskou alianci se Stalinem. Vyplynulo to z dokumentů, zveřejněných 11. září 2012.

Vyvraždění 22 000 polských válečných zajatců v Katynu v západním Rusku provedla tajná policie NKVD na Stalinův příkaz. Nacistické jednotky objevily hromadné hroby polských důstojníků během invaze do Sovětského svazu r. 1941, avšak Británie a USA odmítly německé tvrzení, že Poláci byli zavražděni na Stalinův příkaz.

Navzdory důkazům o tom, že masakr provedli Sověti, podpořil britský premiér Winston Churchill a americký prezident Franklin D. Roosevelt Stalinovo tvrzení, že polské důstojníky vyvraždili nacisté.

Šéfové sovětské komunistické strany lhali o katynském masakru padesát let, až do doby, kdy r. 1990 přiznal Michail Gorbačov, že masakr nařídil Stalin. Z dokumentů z amerického národního archivu vyplývá, že výzvědné depeše a výpovědi svědků dokazovaly vinu Sovětů jasně už r. 1943.

Z dokumentů také vyplývá, že Churchill a Roosevelt blokovali požadavky polské vlády v londýnském exilu, aby masakr vyšetřil Mezinárodní Červený kříž. Stalin reagoval výhrůžkou, že přeruší s polskou vládou styky.

Roosevelt napsal Stalinovi, že šéf polské vlády generál Wladyslaw Sikorski "udělal chybu", když požadoval vyšetření katynského masakru a Churchill napsal sovětskému diktátoru, že se "ostře postaví" proti jakémukoliv vyšetřování Červeného kříže.

Owen O'Malley, britský velvyslanec u exilové polské vlády, dokázal svými depešemi, že západní spojenci chtěli katynskou tragedii utajit: "Byli jsme nuceni zabránit Polákům, aby předložili svou věc jasně veřejnosti a byli jsme nuceni zabránit pokusům veřejnosti a tisku zkoumat tuto špinavou historii až na dno. Byli jsme nuceni použít dobré jméno Anglie tak, jako vrazi používají jehličnany k zakrytí masakru."

Plukovník John H. Van Vliet, americký válečný zajatec, jehož nacisté odvezli do Katynu k masovým hrobům, také poslal do Ameriky zakódované zprávy potvrzující, že polská tvrzení o masakrech jsou přesná.

Avšak americká vojenská rozvědka r. 1943 odepsala: "O katynský masakr se zajímáme pouze v tom případě, pokud zpráva dokáže vinu Němců."

Americké ministerstvo zahraničí léta tvrdilo, že nemá důkazy o tom, že katynský masakr spáchal Stalin.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
7142

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2012