OSN bude vyšetřovat zabíjení civilistů americkými bezpilotními letadly

25. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojené národy vytvoří v Ženevě samostatný vyšetřovací tým, který bude zkoumat legálnost leteckých úderů americkými bezpilotními letady v případech, kdy v takzvaných operacích, zaměřených proti "teroristůmů, byli usmrceni civilisté.

Oznámil to soudce Ben Emmerson, zvláštní zpravodaj OSN v projevu na právnické fakultě na Harvardské univerzitě. Odsoudil v něm tajnou deportaci osob podezřívaných z terorismu a mučení vodou (waterboarding) jako zločiny podle mezinárodního práva.

Jeho otevřené výroky, adresované oběma americkým prezidentským kandidátům, budou považovány za explicitní kritiku převažující americké ideologie tzv. "války proti terorismu"

Před několika týdny požadoval Emmerson, který monitoruje pro OSN protiteroristická opatření, efektivní vyšetřování leteckých úderů bezpilotními letadly. Varoval, že některé letecké údery - včetně leteckých úderů proti osobám, které pomáhaly obětem předchozího leteckého úderu, jsou zřejmě válečnými zločiny.

Ve svém projevu na Harvardské univerzitě uvedl: "Pokud nejsou relevantní státy ochotny zavést efektivní nezávislé monitorovací mechanismu, pak bude zřejmě nutné, aby jednala OSN."

Emmerson poukázal na to, že je pozoruhodné, že se o leteckých úderech bezpilotními letadly nezmínili Obama ani Romney ve svých prezidentských debatách.

Obama a Romney s leteckými údery bezpilotními letadly souhlasí, avšak Obama odmítá waterboarding. Naproti tomu Romney nepovažuje waterboarding za mučení. Romney přislíbil, že zruší současná právní omezení pro různé mučicí metody.

Podrobbnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6357

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012