Dva metry pro Židy? Ne, ale pro Izraelce i Palestince ano!

26. 10. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 15 minut

J.X. Doležal se ve svém textu ptá: Proč je na Židy pořád dvojí metr? Už samotnou otázkou manipuluje své čtenáře k dané odpovědi, kterou jim posléze naservíruje s nedomyslitelným klišé a znevážením holocaustu závěrem. Pro studenty historie krásná ukázka goebbelsovské propagandy.

Pan Doležal si plete dva pojmy (jestli úmyslně, na něčí objednávku anebo z pouhého nedostatku vzdělání v dané oblasti, nechám na čtenáři), nerozlišuje mezi židem a Izraelcem. Není jediný, kdo se snaží jako primární problém palestinsko-izraelského konfliktu uvést antisemitismus, antijudaismus, nacismus, totální válku proti židovskému národu atd. Jedná se o hrubé jednostranné zjednodušování, které se sice hodí izraelské suitě, ale k řešení konfliktu ničím nepřispívá. Podobných praktik se dopouštějí propalestinští aktivisté, se stejným výsledem a stejnou spouští, kterou způsobují.

Správně položená otázka by měla znít: Proč je na Izraelce pořád dvojí metr? V případě holocaustu však ztrácí svoje místo příběhu a celý text se dostává do jiného kontextu. Myslím, že by bylo velice milé si jedou přečíst obhajobu státu Izrael, kde by toto citlivé téma chybělo, nebylo tak zneužíváno a znevažováno. Nebo by mi konečně mohl někdo vysvětlit, jak souvisí bombardování Gazy s plynovými komorami v Osvětimi?

Každý žid není Izraelec. Mnoho jich dokonce se vznikem státu Izrael nesouhlasí, především z náboženských důvodů, mnozí se do státu Izrael odmítají odstěhovat a to z různých příčin, ale nesouhlas se státní politikou je jedním z nich. Ne každý Izraelec je žid. To se především týká velké vlny přistěhovalců, kteří přišli po rozpadu Sovětského svazu a své izraelské občanství získaly na základě "kostlivce mrtvé židovské babičky ve skříni" anebo manželskému svazku s židem či židovkou, a to vůbec nemluvím o sekulárních Izraelcích atd.

Tedy: Proč je na Izraelce pořád dvojí metr? Sice se mnou pan Doležal nebude souhlasit (i když se opravdu shodneme na tom, že na Izrael jsou používána jiná politická měřítka), ale pokud by na chování státu Izrael nebyl používán princip dvojího metru, již dávno by na něj byly uvaleny mezinárodní sankce, jeho představitelé by byli přirovnáváni k největším teroristům i náboženským fanatiků naší doby a někde v zákulisí Bílého domu či Pentagonu, by se již vytvářel plán k invazi.

Nevěříte? Tak si to shrňme a vzpomeňme na Irán. Jak by reagoval Západ společně s USA, kdyby některý stát na Blízkém východě či v Jižní Americe:

I) Občanství uděloval na základě "rasové čistoty", jejíž zjišťování je založeno na principech norimberských zákonů, prosazovaných nacistickým režimem.

"Přední vůdce náboženského sionismu, rabi Zalman Melamed, který také slouží jako duchovní vůdce města Beit El v Samaří (západní břeh Jordánu, pozn. Autora), také tvrdí, že udělení plných občanských práv ne-Židům podkopává zemi. "I ti, kdo mají demokratický pohled na věc chápou, že musíme omezit práva těch, kdo si přejí poškodit stát," uvedl. "Zákon musí stanovit, že podvraceči nemohou být občany." -- internetový časopis Eretz.cz 29/04/2008.

II) Oficiálně v něm bylo možno diskriminovat, tedy odpírat práva i povinnosti, určité skupině obyvatel, a to jen na základě rasové či náboženské rozdílnosti.

"Nový výzkum překvapivě ukázal, že většina Izraelců by v případě anexe Západního břehu nedopřála Palestincům základní občanská práva. Krom nepřiznání práva volit by dotázaní z většiny byli i pro oddělené silnice. V Izraeli by tak zřejmě vznikla nová forma apartheidu, varují komentátoři místního liberálního listu Haaretz." -- iDNES.cz 24/10/2012.

III) Okupoval území (ano, i přestože Západní břeh před rokem 1967 právně nikomu nepatřil a mnozí právníci se stále dohadují o termínech, jedná o okupaci. Jenom bych připomněl těm, co zapomněli, že okupace Československa Německem i SSSR byla také "legální", ale to přeci neznamená, že byla správná a nám se líbila). V tomto prostoru nejenom že nedodržuje Ženevské úmluvy, ale ani základní lidská práva, na což je stále upozorňován organizacemi jako Amnesty International, OSN a mnoha dalšími.

"Izrael se dopustil válečných zločinů a během dvaadvacetidenní operace v Gaze na přelomu roku záměrně zabíjel civilisty. Tvrdí to zpráva nezávislé lidskoprávní organizace Amnesty International (AI)." -- Aktuálně.cz 2/7/2009.

IV) Bez řádného soudu popravuje nepřátel svého režimu a to ať na svém území, nebo na územích jiných států, při čemž velice často dochází k tzv. přidruženým ztrátám na životech, převážně dětí a dalších civilistů.

"Poté, co byli v Gaze během izraelského raketového útoku zabiti čtyři Palestinci a dva thajští pracovníci byli vážně zraněni, napětí opět vzrostlo, zatímco izraelský ministr obrany mluví o potrestání Hamásu." - Al-Džazíra 24/10/ 2012.

V) Podílí se na zabíjení amerických občanů, jejich zatýkání, bití a deportování ze země.

"Třiadvacetiletá Rachel Corrieová se skupinou aktivistů 16. března 2003 bránila dům před buldozerem v uprchlickém táboře Rafáh na jihu pásma Gazy. Izraelská armáda budovy bourala kvůli údajným aktivitám ozbrojenců, kteří z Rafáhu útočili na izraelské území. Na mladou ženu najel buldozer a usmrtil ji. Podle aktivistů z propalestinského Mezinárodního hnutí solidarity, které židovský stát považuje za nelegální organizaci, tehdy řidič mladou ženu viděl a přejel ji úmyslně. Civilní soud v Haifě se nakonec přiklonil na stranu izraelské armády." -- Lidovky.cz 28/7/2012.

VI) Zakazuje vstup na své území lidem na základě pouhého podezření či názorové rozdílnosti, tedy bez důkazů o nějakém provinění, a za své jednání není zodpovědný nikomu, ani jiným státům, na tož organizacím.

"Prozatím podle konzulky nenalezli své věci, techniku a mobily, zabavené v Izraeli. Češi podle Krasnické zdůraznili, že se akce zúčastnili jako novináři, a nikoli jako aktivisté, a že tak vystupovali i vůči organizátorům plavby a pak také při izraelském zásahu. Do Gazy směřovali původně čtyři, jeden z nich se vrátil do Prahy už v úterý. Redakce zpravodajství České televize požádala ministra zahraničí Jana Kohouta, aby vznesl protest proti postupu izraelských jednotek vůči dvěma členům týmu televize." -- Lidovky.cz 2/7/2012 http://www.lidovky.cz/izrael-zrychlil-deportaci-aktivistu-zadrzeni-cesi-uz-miri-domu-pwl-/ln_zahranici.asp?c=A100602_121332_ln_zahranici_jv

VII) Jeho tajné služby se podílejí na vraždění či únosech cizích státních příslušníků, k čemuž používají ukradené identity občanů cizích zemí, čímž je uvádějí do nebezpečí. Nerespektují bezpečí jiného státu a vše jejich konání podléhá pouze potřebám státu Izrael.

"Pasy byly zfalšované, měly sice skutečná jména a čísla, ale změněné fotky. Původní britské pasy patřily převážně lidem s dvojím občanstvím, kteří žijí v Izraeli. Mosad se k nim mohl dostat na letišti u některé přepážky a ofotit je. Židé je také dávají na izraelskou ambasádu, když se chtějí stěhovat do Izraele. List Guardian zveřejnil svědectví Brita, jehož pas Izraelci zneužili před řadou let. Jeho pasem se vykazoval muž, který zabil palestinského strůjce masakru na mnichovské olympiádě v roce 1972. Policie šla po majiteli originálu, po tehdy 27letém Peteru Derbyshireovi." -- iDNES.cz 23/02/2010.

VIII) Jeho hlavní představitelé neustále vyzívají k válce proti jinému suverénnímu státu, kterého stále napadají, vyhrožují mu zničení, kreslí červené linie v radě OSN a přitom nemají v ruce jediný důkaz, který by ospravedlnil jejich jednání.

"Izrael ode dneška testuje systém varování veřejnosti před raketovým útokem pomocí SMS zpráv. V sobotu izraelské deníky napsaly, že premiér Benjamin Netanjahu je "skoro definitivně" rozhodnutý přistoupit k útoku na Írán kvůli jeho postupujícímu jadernému programu." -- Lidovky.cz 12/7/2012.

IX) Na vládě se podíle fanatické náboženské strany, které prosazují pravidla a zákony neslučitelné s demokracií a ochanou svobody jedinců.

"Vláda není v této věci jednotná. Ministryně sportu Limor Livnat prohlásila, že to, co se děje mezi charedim, je jejich vlastní věc. Netanjahu musí mít na paměti, že jazýčkem na vahách v současné koalici jsou náboženské strany, jako například strana Šas, řízená rabíny. Mnozí Izraelci mluví o každodenní diskriminaci ve čtvrtích, obývaných ultraortoxními. V autobusech linek, které přes ně vedou, se ustálilo pravidlo, že muži sedají vpředu, ženy vzadu. Nejvyšší soud uznal takovou diskriminaci za legální pod podmínkou, že s ní souhlasí všichni pasažéři i pasažérky." -- Duchovno dnes (Gazeta Wyborcza).

X) Vlastní jaderné zbraně, přičemž nikdy nepodepsal dohodu o nešíření těchto zbraní a ani neposkytl expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) možnost nahlédnout do svých zařízení.

"Nejednoznačný a komplikovaný je status Izraele jako státu, o němž není jisté, zda disponuje jaderným arzenálem. Analytici předpokládají, že Izrael má zhruba 100 až 200 střel. Také se domnívají, že Izrael je schopen přepravovat hlavice letecky nebo jednou ze svých tří ponorek. Předpokládá se, že Izrael začal se svým jaderným programem v padesátých letech 20. století a že svou první bombu vyrobil v roce 1967. Znepokojení nad reakcí v arabském světě, potenciální negativní reakce od části izraelské veřejnosti a ohled k americkému závazku o nešíření jaderných zbraní jsou předpokládaným důvodem toho, proč Izrael nikdy nezveřejnil informace o svém jaderném programu." -- BBC.

XI) Nedodržuje rezoluce OSN s takovou elegancí, která se dá až závidět.

"Rezoluce 1860 (08.01.2009) - vyjadřuje hluboké znepokojení nad eskalací násilí a zhoršení situace, zejména výsledkem těžkých civilních obětí, protože odmítnutí prodloužení doby klidu, vyjadřuje hluboké znepokojení také na prohloubení humanitární krize v Gaze, vyzývá k okamžitému, odolného a plně respektováno příměří, vede k plnému stažení izraelských sil z Gazy, vyzývá k nerušenému poskytování a distribuci po celé Gaze humanitární pomoci, včetně potravin, pohonných hmot a lékařské ošetření a odsuzuje veškeré násilí a nepřátelství namířené proti civilistům a všech teroristických činů. " -- Foreign Policy Journal 27/1/2010.

XII) Vláda nepřímo podporuje fanatické teroristické organizace, které se dopouštějí násilí na civilistech a jejich majetku, ať již muslimského nebo křesťanského vyznání. Jedná se především o různá osadnická hnutí a skupiny.

"Vláda prosazovala zrušení nelegální osady, protože o tomto kroku již dříve rozhodl nejvyšší soud. "Izrael je demokracie, která dodržuje zákon," řekl Netanjahu. Osadníky však ujistil, že jeho vláda jako žádná jiná osady podporuje.," - iHNed.cz 6/6/2012.

Myslím, že není potřeba pokračovat dále, i když by to bylo možné. Ptám se tady: Jak by reagovaly západní demokracie, kdyby se těchto činů dopustil třeba Irán, Irák, Pákistán, Turecko či Egypt?

Uvedené příklady nejsou tak černobílé, jak by se mohlo zdát, a slouží spíše pro ty, kteří by se chtěli o problematiku hlouběji zajímat a dohledat si jejich pokračování, kontext i minulost. Problém je tak mnohem složitější, což ale nemění některá fakta výše uvedená. Mnoha případech se zde také setkává právo legislativní a morální, mezinárodní s právem izraelským, které obsahuje zákony pro demokratický stát naprosto nepřijatelné a nevhodné. Mnozí budou také argumentovat, že stát Izrael se nachází v permanentním ohrožení a má tak právo určité zásady porušovat. Jenže není to právě dodržování zásad v těch špatných časech, co dokazuje naše odhodlání se jimi řídit? V době míru je velice jednoduché se řídit Ženevskými i jinými úmluvami, teprve válka či ohrožení ukáže naši pravou tvář.

Jistě zajímavá otázka by i byla: Proč je na Palestince pořád dvojí metr? Protože ani oni nepatří mezi "ty kladné hrdiny konfliktu" a prochází jim věci, které by se v jiných zemích setkali s tvrdou kritikou či trestem.

P.S. Mnoho lidí vidí palestinsko-izraelský konflikt, jako černobílý svět. Jedni jsou ti dobří, druzí ti zlý a hotovo. Jenže takto jednoduché to bohužel není. Palestinskou samosprávu vedou mnohdy bývalí i současní teroristé, zkorumpovaní zbohatlíci těžící z mizérie svých lidí a představitelé sledující další cíle i zaměření. Gazu ovládá militantní fundamentalistické hnutí slibující smrt každému židovi a zničení celého izraelského státu. Však ani toto všechno, nedělá z Izraelců "kladné chlapíky přinášející právo a pořádek". Mnoho představitelů státu Izrael jsou též bývalí teroristé a to včetně nynějšího prezidenta, korupční aféry hýbají celou společností, stejně tak sexuální i další, rasismus i šovinismus je vidět na každém kroku a mnoho sinosticko-osadnické organizace se vyhlazením Arabů vůbec netají. Já nejsem ani Izraelec ani Palestince, ani žid ani muslim, a tak si nepotřebuji volit strany. Popravdě mi to všechno může být jedno. Bohužel kvůli ledem jako je pan J.X. Doležal a jejich štvavým článků, plných překroucených pravd, goebbelsovské propagandy, nenávisti či podpory k jedné straně konfliktu, se pak v černobílém marastu názorů, objeví litry nevinné krve. Kvůli lidem jako je on, se konflikt vyhrocuje a lidé umírají. Svět není černobílý, v izraelsko-palestinském konfliktu nejsou jen ti zlý a dobří. Zde jsou pouze živí, mrtví a ti, co se pokoušejí žít a přežít, v čem však každý vidí něco jiného, tu svoji pravdu, ten svůj cíl.

0
Vytisknout
9563

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012