Most opět dusí prach

25. 10. 2012

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví č. 18/2012 z 25. října 2011 Most/Plzeň, 25. října 2012 -- Míra znečištění ovzduší v Mostě v tomto roce opět přesáhla legální limity, když byl překročen počet dní, po které smí být porušen denní limit pro polétavý prach (PM10). Most se tak opět zařadil mezi města s nejšpinavějším ovzduším v České republice. Prach přitom vážně ohrožuje zdraví i životy lidí. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu má znečištění ovzduší prachem na svědomí za loňský rok přes 6 tisíc předčasně zemřelých lidí a 2 tisíce nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. (1)

"Zákon a evropská směrnice o ovzduší oficiálně povolují překročit denní limit (50 µg/m3) pro znečištění prachem (PM10) po 35 dnů během kalendářního roku (2). Monitorovací stanice v Mostě ale stačila dle údajů ČHMÚ překročit limit 36-krát už 22. října. Notorické překročování limitů na dalších měřících stanicích ukazuje, že situace je špatná i v dalších částech Ústeckého kraje", uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví (3) a dodal: "Za nejnebezpečnější je považována frakce jemných prachových částic, které unikají typicky např. z výfuků dieselových automobilů nebo při spalování odpadů. Tyto jemné prachové částice mají schopnosti vnikat až do plicních sklípků. Jsou příčinou zejména vážných srdečně-cévních onemocnění a způsobují i předčasná úmrtí."

Jako prachové částice nebo polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 μm (PM10). Jemné částečky o průměru do 2,5 μm (PM2,5) jsou schopny pronikat hluboko do dýchacího systémů, a proto jsou pro zdraví lidí nebezpečnější. Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délky dožití hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění.

"Obyvatelé Mostu, ale i dalších měst Ústeckého kraje, dýchají ovzduší, které překračuje nejen doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), ale dokonce i platné limity (4). Silně znečištěné ovzduší v regionu prokazatelně poškozuje zdraví lidí a zkracuje životy místních obyvatel. Oficiální statistiky ukazují, že obyvatelé regionu se stále dožívají o několik let méně než v jiných regionech České republiky (4)," uvedl Miroslav Šuta.

Poznámky pro editory:

(1) Tisková zpráva Centra pro životní prostředí a zdraví z 18. října 2012 - Znečištění ovzduší prachem ohrožuje zdraví i životy: 2 tisíce vážně nemocných a 6 tisíc mrtvých ročně

(2) Tolerovaná kvóta 35 dní pro překročení denního limitu pro prach (PM10) vychází ze Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/50/ES ze dne 21. května 2008 o kvalitě vnějšího ovzduší a čistším ovzduší pro Evropu a je závazná i pro Českou republiku.

(3) Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) je nevládní nezisková organizace, která vznikla koncem roku 2009 jako občanské sdružení, jehož aktivity se zaměřují zejména na oblast nebezpečných chemických látek a znečištění ovzduší z hlediska jejich vlivu na životní prostředí a lidské zdraví.

(4) Překročení denního limitu pro prach v roce 2011 na monitorovacích stanicích v Ústeckém kraji Prach (PM10)

Počet překročení denního limitu 50 μg/m3


Most 89
Ústí n.L. -- město 72
Ústí n.L. -- Všebořická 72
Děčín 70
Lom 65
Litoměřice 64
Teplice 59
Chomutov 53
Tušimice 49
Milá 42
Krupka 40
Kostomlaty pod Milešovkou 38
Ústí n.L. -- Kočkov 37
Strojetice 37
Děčín ZÚ 36
Doksany 36

Zdroj: Internetový portál Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)

(5) Výsledky Programu Teplice ukazují, že rozdíl v očekávané délce života při narození oproti regionům s menším znečištěním činí 2 až 3 roky. Za nejvýznamnější je považováno zjištění, že znečištěné ovzduší významně ovlivňuje genetický materiál a reprodukční funkce člověka. Prokázalo se, že znečištění ovzduší v regionu negativně ovlivňuje už vývoj zárodku v děloze, pravděpodobně ovlivňuje i kvalitu spermií, a tím i zdraví příštích generací. Výzkum také potvrdil původní předpoklad, že ve znečištěné oblasti je zvýšený výskyt dětských nemocí, především onemocnění dýchacích cest a onemocnění alergických.

0
Vytisknout
7301

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012