Egyptská opozice tvrdí, že referendum o ústavě bylo zmanipulované, islamisté argumentují, že vyhráli

17. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Egyptské Muslimské bratrstvo tvrdí, že zvítězilo v prvním kole ostře kontroverzního referenda o ústavě, opoziční síly si stěžují na falšování volebních výsledků ve velkém měřítku.

Z neoficiálních výsledků prvního kola referenda o egyptské ústavě, které se konalo v sobotu, uvádějí, že ústavu schválilo 56 procent volič, 43 procent ji odmítlo. Účast v referendu však byla nízká, 33 procent, a v Káhiře byla egyptská ústava jasně odmítnuta. Referendům se konalo tuto sobotu v 10 volebních okrscích. V dalších 17 okrscích se bude konat příští sobotu. V nich jsou vyhlídky na přijetí ústavy vyšší.

Údaje zveřejnila Strana svobody a spravedlnosti, politické křídlo Muslimského bratrstva. Údaje o výsledcích egyptských voleb v minulosti od této strany byly přesné.

Pokud bude ústava schválena, jak se očekává, posílí to moc egyptského prezidenta Mohameda Morsího, který byl zvolen loni do funkce většinou 51 procent hlasů. Vážná politická krize v Egyptě tím však nekončí.

Protesty vsedě v neděli večer pokračovaly na náměstí Tahrír v Egyptě a u prezidentského paláce v Heliopolisu, kde bylo minulý týden usmrceno devět osob.

Gehad El-Haddad, vysoký poradce Muslimského bratrstva a Strany svobody a spravedlnosti, uvedl: "Děkujeme Alláhovi a lidu Egypta za takovou počestnou praxi demokratické účasti a i když je schválení nižší, než jsme očekávali, jsme rádi, že je to Ano."

Opoziční Fronta národní spásy tvrdí, že 66 procent voličů kontroverzní návrh ústavy odmítlo. Konstatuje, že zaznamenala "bezprecedentní množství volebních podvodů". Mohamed El BAradei, koordinátor Fronty národní spásy, varoval Morsího na Twitteru: "Vzhledem k tomu, jak zjevně a nebezpečně je Egypt rozdělen, uvědomíte si nutnost být prezidentem pro všechny Egypťany? Země je rozdělená, vážné podvody, malá účast v referendu, deziluze se sílícími islamisty. Negramotnost zůstává překážkou."

"I se všemi těmito volebními podvody a se zastrašováním se Bratrstvu podařilo získat jen 56 procent hlasů," sdělil listu Guardian politický komentátor Hisham Kassem. "Takže příští týden bude mnohem morší. Egypt směřuje ke katastrofě."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5190

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2012