Stačí málo, aby naše děti byly vidět

1. 3. 2013

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Nadace Partnerství a občanských sdružení Pražské matky a Oživení

Cílem fotografické soutěže Chceme být vidět je zábavnou formou upozornit děti, že se samy mohou přičinit o to, aby se jejich bezpečnost na cestě do školy výrazně zvýšila. Musí být v prvé řadě za všech okolností dobře vidět!

V České republice stále není samozřejmostí používat v každodenním životě reflexní doplňky jako běžnou součást oděvu. Více než 200 fotografií přihlášených do letošního ročníku fotosoutěže Chceme být vidět jasně dokazuje, že stačí málo a viditelnost -- a tedy i bezpečnost -- osob v silničním provozu se díky reflexním prvkům výrazně zlepší. Soutěž společně organizují tři neziskové organizace -- Nadace Partnerství, Pražské matky a Oživení, generálním partnerem je společnost 3M.

"Účastníci soutěže, studenti a žáci školských zařízení v ČR, měli za úkol zachytit sami sebe, své přátele či třeba členy rodiny vybavené originálním způsobem do tmy tak, aby byli dobře viditelní v silničním provozu," vysvětluje zadání soutěže Petra Lukešová ze sdružení Oživení. "Pořídili proto snímky, na kterých využili nejrůznější reflexní materiály a doplňky -- od klasických vest a pásek po nalepovací látky, nášivky a přívěsky."

Originalitě fotografií se meze nekladly, čehož žáci bohatě využili. "Do soutěže se vedle jednotlivců přihlásilo 42 škol z celé republiky, celkově přišlo 253 fotografií. Zájemcům jsme poslali reflexní materiály a nechali čistě na nich, jak je ke zviditelnění využijí," shrnuje letošní ročník koordinátorka soutěže Barbora Kolárová z Nadace Partnerství.

V kategorii "Být vidět kdykoli a kdekoli" zvítězila fotografie žáka ZŚ Praha-Kolovraty Gabriela Heringa s přiléhavým názvem "Nepřehlédnutelný." Porotci ocenili originalitu ztvárnění tématu bezpečnosti silničního provozu a zdařilou kompozici fotografie. Kategorie "Na cestě do školy" má dva vítěze, respektive vítězky -- zvítězily fotografie studentek Kateřiny Holzmannové a Evy Kaločové ze severomoravské ZŠ Vratimov. Zde se porotě zamlouvala lehkost a fotografická kvalita ztvárnění tématu bezpečnosti. V poslední kategorii "Bezpečně do školy" porota ocenila fotografie týmu šesti autorů z jihočeské ZŠ Cehnice.

Vedle hlavních kategorií udělili pořadatelé a partner soutěže dvě zvláštní ceny. Zvláštní cenu BESIPu získal Richard Morstein ze ŽŠ Slivenec, zvláštní cenu 3M potom Aneta Minaříková a Kristýna Macourková ze ŽŠ Kanice.

"Řada míst, kde se lidé pohybují, včetně přechodů, není dobře osvětlená a tmavě oblečené osoby na nich jsou velmi špatně vidět. Přitom stačí relativně málo -- použít na oděvu výrazné reflexní doplňky," vysvětluje záměr pořadatelů soutěže Jarmila Johnová z Pražských matek. Kamil Koláček ze společnosti 3M Česko dodává: "S reflexním materiálem jste vidět až na 200 metrů, a to je pro auto dostatečná vzdálenost, aby stačilo zareagovat. Děti jsou jednou z nejvíce ohrožených skupin, u které je potřeba zajímavými formami zájem o bezpečnost vzbuzovat. I proto jsme partnery tohoto projektu."

Více informací o soutěži na www.chcemebytvidet.cz.

0
Vytisknout
8578

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2013