Šaškárna s Klausovou "velezradou"

28. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

I když amnestii, vyhlášenou 1. ledna prezidentem Klausem, asi nikdo nečekal, byla přece jenom logickým vyústěním jeho dlouhodobých názorů na ekonomickou kriminalitu (podle Klause přece špinavé peníze neexistují) a jeho odporu k soudní moci a západnímu pojetí práva. Podle Klause existují jedině dva legitimní principy fungování státu: svobodné volby a volná ruka trhu, reálná moc je pak v rukou lidí, kteří privatizovali obrovské majetky a kteří tuto moc využívají k dalšímu rozkrádání veřejných peněz à la Rusko.

Pokud se už česká policie a justice vzmohly na to, aby některé z ekonomických zločinů potrestaly, je logické, že Klaus zakročil. Chová se zcela konsistentně. Mluvit nyní o "velezradě" takového prezidenta, kterého si čeští poslanci a senátoři (včetně těch za ČSSD) s plnou znalostí jeho politických názorů dvakrát zvolili do čela státu, je podle mého názoru směšné.

Amnestie prezidenta Klause není nějaký izolovaný čin jednoho muže, je to vyjádření esence politického systému, na němž se po celou dobu od listopadu 1989 podílejí všechny hlavní "demokratické" strany (včetně aliance Zeman-Klaus a obrácení akce "čisté ruce" vniveč). Je to vláda kleptokratické lůzy.

Jestli na tom chce ČSSD něco opravdu změnit, neboť tohle je rozhodně nad síly menších stran, musí si udělat pořádek ve své minulosti, získat jasné vítězství v příštích sněmovních volbách a postavit svou politiku na něčem méně populistickém, než je Klausova údajná "velezrada".

Jestliže naopak i díky senátorům za ČSSD neprošlo rozšíření pravomocí NKÚ na kontrolu obcí a státních firem, je celá šaškárna s "velezradou" pouze lidovou zábavou, která má zakrýt podstatná selhání a vlastně i nevůli udělat s kleptokratickým systémem něco, co by jej mohlo vskutku ohrozit.

0
Vytisknout
11563

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2013