Američtí plukovníci provozovali v Iráku mučicí střediska

7. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Pentagon vyslal do Iráku amerického veterána ze "špinavých válek" ve střední Americe. Jeho cílem bylo řídit sektářská policejní komanda, která v Iráku založila tajné věznice a mučicí střediska s cílem získávat od povstalců informace. Tyto jednotky během americké okupace páchaly drastické mučení a zrychlily vznik plné občanské války v Iráku.

Plukovník James Steel byl osmapadesátiletý veterán, když ho vybral tehdejší Bushův ministr obrany Donald Rumsfeld, aby v Iráku organizoval polovojenské jednotky ve snaze potlačit sunnitské povstání. Vyplývá to z mnohaměsíčního vyšetřování, které společně prováděl list Guardian a arabská sekce BBC.

Poté, co Pentagon zrušil zákaz, aby do těchto jednotek vstupovaly šiitské ozbrojené jednotky, speciální policejní komando se začalo velkou měrou skládat z násilných šiitských skupin.

Druhý mimořádný americký poradce, plukovník James H Coffman, který už byl v důchodu, pracoval se Steelem ve střediscích, které byly založeny prostřednictvím mnoha milionů amerických dolarů od amerického státu.

Vyšetřování listu Guardian a BBC Arabic poprvé dokázalo, že s mučením v Iráku měli přímou souvislost vysocí američtí vojenští hodnostáři. Coffman byl přímo podřízen generálu Davidu Patraeusovi, který byl vyslán do Iráku v červnu 2004 s cílem vycvičit nové irácké bezpečnostní jednotky. Steele, který byl v Iráku od roku 2003 do roku 2005, byl přímo podřízen Rumsfeldovi.

Oběti byly mučeny elektřinou, byly věšeny hlavou dolů, případně jim byly vytrhávány nehty. Byly také bity na citlivá místa.

Mučení bylo velmi podobné pečlivě zdokumentovanému mučení, jakého se dopouštěly americké úřady ve střední Americe v osmdesátých letech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11354

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2013