Stav placení daní v ČR není dobrý a nikdy nebyl

19. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Daňový zákon umožňuje jak represe ze strany finančního úřadu a to kolikrát nespravedlivé, stačí, že se prostě úředníkovi znelíbíte a on vám může napočítat co se mu zlíbí.

Tvůrce zákona o tom na přednášce pro zaměstnance finančních úřadů už před mnoha lety řekl, že je v tomto zákoně zabudován prvek daňového sadismu. Stačí se podívat z okna a určit si výši doměřované daně podle počasí či nálady pracovníka správce daně, píše Petr Novák.

není odvolání, protože vyměřovací tabulky si určuje sám finanční úřad z údajných průměrů příjmů daňových subjektů. I když namítnete, že takové daně nikdo neplatí, tak máte smůlu. Oni své zdroje nikdy nezveřejní.

Na druhé straně je mnoho firem, které daně vysloveně šidí a spoléhají se na to, že prostě při kontrole nepřijdou na řadu nebo na uplaceného správce daně (nevím jak v České republice, ale na Slovensku je to téměř běžné).

Pravda je, že živnostník, ale jednatel či člen představenstva v případě společností s ručením omezeným nebo akciových společností mají velké výhody v daňovém zákoně.

V současnosti je "firemní" daň nízká.

Většina majitelů společností si platí relativně nízkou výplatu a zisk ze společnosti si vyvádí do daňových rájů.

A nemusí to být přímo exotická destinace, ale může to být i nadace v rámci států EU.

Lze tak docílit celkové zdanění okolo 4%, a to naprosto legálně.

Z tohoto pohledu lze vidět, že náš stát opravdu drží nad vodou jen zaměstnanci a pár firem, které platí daně opravdu poctivě.

Znám i velké firmy, které se toho drží, ale nebudu je vyjmenovávat, abych neublížil těm, které neznám a jsou také poctivé.

Systém placení DPH je sám o sobě založen na tom, že kdo chce krátit daň ze zisku, musí také automaticky krátit DPH (pokud to není podnikání v zahraničí). Tím vzniká škoda dvojnásobná.

Všichni to vědí, ale skoro nic se nedělá.

Škody odhaduji na stovky miliard ročně.

Odhalených případů je minimum, i když v poslední době se více zveřejňují, aby to snad vypadalo, že se policie snaží více tyto případy odhalovat.

Samostatnou kapitolou jsou lidé, kteří vsázejí jen na vratku DPH při fiktivním vývozu. Ale ty záměrně vynechám.

Živnostník a podnikatel všeobecně má jednu nespornou výhodu danou mu zákonem. Má nižší daně z příjmu. Sám jsme byl překvapen, když jsem na konci roku dělal daňové přiznání, tak mi stát vracel část daně, zaplacené za mne jakožto zaměstnance.

Tento daňový systém je nešťastný už od svého vzniku. A žádná novela jej nikdy nezlepšila. Naopak.

I když... Abych nekřivdil, tak jedna novelizace pomohla a to odstranění DPH při subdodávkách stavebních prací.

Jinak je zákon dost nesrozumitelný a nechává příliš mnoho prostoru pro lidovou tvořivost oběma směry.

Myslím si, že pokud toto vše zůstane u starého, tak se jen zvětší pohyb zboží a peněz v šedé zóně, která se nebude zatěžovat daněmi vůbec.

0
Vytisknout
11432

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2013