Kypr odmítl "záchranný balíček" a eurozóna tak čelí nové krizi

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že se Kypr obrátí o pomoc k Rusku

Kyperský parlament odmítl kontroverzní plán odebrat kyperským vkladatelům 5,8 miliard liber euro z jejich úspor. Hrozí tak vznik nové eurokrize a předpokládá se, že se Kypr obrátí s prosbou o záchrannou finanční injekci na Rusko.

Kypr má už jen 24 hodin na to, aby, než znovu otevřou kyperské banky, vyřešil svou finanční krizi. V úterý večer odmítl kyperský parlament záchranný plán, vnucovaný mu eurozónou.

Přicházejí nepotvrzené zprávy, že bankovní pobočka ruské energetické společnosti Gazprom poskytne finanční prostředky druhé největší kyperské bance Laiki, která nutně potřebuje kapitálovou injekci. Činitelé z Gazpromu tvrdí, že se to neplánuje.

Rusko už Kypru půjčilo 2,5 miliard euro a má s touto zemí těsné kontakty. poté, co Rusové investovali na Kypru miliony - využívají tam vysokých úrokových měr a liberálního přístupu k vedení bankovních účtů, které nepodléhají téměř žádné kontrole.

Šestapadesátičlenný kyperský parlament odmítl daň z bankovních úspor 36 hlasy, 19 poslanců se zdrželo hlasování, a to i poté, co byl návrh pozměněn a od zdanění měly být osvobozeny úspory nižší než 20 000 euro.

Kyperští poslanci charakterizovali novou daň jako vydírání a katastrofu pro Kypr. "Bylo by velmi zvláštní legitimizovat konfiskaci úspor, dosud k tomu nedošlo nikde na světě a pro Evropu by to byl nebezpečný precedent," řekl jeden poslanec z kyperské opoziční komunistické strany v britské televizi Sky News.

Před hlasováním demonstrovaly před kyperským parlamentem stovky osob. Skandovaly "Ne!" a "Kypr dnes, kdo zítra?"

Rusko vyjádřilo hněv nad plánovaným zdaněním úspor, které by postihly ruské občany. 30 Rusům bylo uděleno kyperské občanství poté, co investovali do místních bank nejméně 17 milionů euro, investovali do kyperské ekonomiky nejméně 30 miliard euro či zaregistrovali si na Kypru podnik.

Ratingová agentura Moody's odhaduje, že ruské banky mají na Kypru investováno až 40 miliard dolarů.

Trhy nyní očekávají, že kyperskému bankovnímu sektoru poskytne likviditu evropská ústřední banka poté, co dosáhl kyperský bankovní sektor v důsledku přílivu ruského kapitálu velikosti osminásobku kyperského HDP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8346

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2013