Anarchisté představili zapatistickou detektivku

20. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V závěru roku 2012 vyšel ve spolupráci nakladatelství Pavel Mervart a Nakladatelství Československé anarchistické federace (ČSAF) český překlad zapatistické detektivky Nepohodlní mrtví (Co schází, to schází), kterou společně napsali mexičtí aktivisté Subcomandante Marcos a Paco Ignacio Taibo II. Marcos je přitom klíčovou osobností Zapatovy armády národního osvobození (EZLN), která je symbolem úspěšného odporu proti ekonomické globalizaci a neoliberalismu. Po vydání knihy se rozběhla její prezentace na mnoha místech ČR, do níž se zapojily jak lokální skupiny ČSAF, tak i aktivisté z širšího okruhu anarchistického hnutí.

Započata byla dvěma křty. První proběhl 16. prosince v pražském infocentru Salé a pár slov o svém setkání s Marcosem a o aktuální situaci v jihomexickém Chiapasu zde řekl politolog Ondřej Slačálek. Druhý křest se konal 25. ledna v Hradci Králové, kde se zase dostal ke slovu autor doslovu Bob Kuřík a první české vydání Marcosovy knihy oslavili společně všichni, kdo se na něm podíleli.

Po těchto křtech začalo propagační turné spojené s promítáním dokumentu Zapatista. I když dokument nevypovídá o aktuálním dění v Chiapasu, dobře ilustruje zapatistickou politiku a první roky povstání, které vypuklo v roce 1994. Jednotlivé promítací večery byly také spojeny s prodejem knihy. Při některých byl program obohacen například o ochutnávku a prodej zapatistické kávy (výtěžek z prodeje jde na podporu zapatistických aktivit), promítnutí krátkého dokumentu o hamburském družstvu Café Libertad, které tuto kávu dováží do Evropy, či o společnou veganskou večeři.

Během února a března tak byla kniha i doprovodný dokumentární snímek představeny v Praze, Čáslavi, Liberci, Ostravě, Jihlavě a Bratislavě, přičemž turné ještě zdaleka neskončilo. Dalším městem, kde bude možno se s tématem zapatismu setkat, budou 27. března Svitavy.

"Je úžasné, kolik lidí se do propagace knihy aktivně zapojilo. Takto se dostanou mediálně opomíjené informace mnohem lépe mezi obyčejné lidi", říká Růžena Tomisová, aktivistka ČSAF. Knihu lze objednat jak přes nakladatelství ČSAF, tak i skrze distribuční místa v Praze, Brně a Plzni.

Za mediální skupinu ČSAF

Svatopluk Procházka
www.csaf.cz
ostrava@csaf.cz

0
Vytisknout
7675

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2013