Frenštátský výbuch a Rudolf Slánský

18. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Věčný kverulant, stěžující si na všechno a na všechny. Podivín, všehoschopný člověk, dokonce frenštátský zabiják, těmito přídomky označují média strůjce frenštátského výbuchu Antonína Blažka. Přesvědčují nás o jeho násilnické povaze, a to mnohdy kuriózními argumenty. Měl prý zálibu v násilných počítačových hrách, nejvíc si oblíbil střílečku Counter-Strike. Inu, pokud by tohle vedlo k extrémnímu násilí, můžeme se těšit na vlnu teroristických útoků, neboť tuto hru pravidelně paří většina --náctiletých. Varovným signálem prý také byly jeho sprejerské aktivity. Skoro by tomu jeden uvěřil, jenže...píše Petr Meluzín.

Možná jste také dostali podivný anonymní mail. Údajný otevřený dopis pana A.B. z roku 2010 byl uveden v příspěvku "Frenštátská tragédie je nejspíše důsledek likvidačních exekucí". Píše se v něm o problémech pana A.B. s některými sousedy. Ty vyvrcholily uvalením exekuce a pan A.B. o svůj byt přišel.

Podobné neověřené zprávy je třeba brát s rezervou. Jenže všechny informace v mailu uvedené potvrdil v příspěvku "Sousedé, aneb jak to vlastně bylo ve Frenštátě" poslanec parlamentu Stanislav Křeček. Ten je údajně získal nikoliv z anonymní zprávy, ale z dopisu podepsaného občanem Frenštátu. Je zvláštní, že si toho žádné velké noviny nevšimly. Pokusil jsem se od frenštátské starostky získat pro regionální noviny alespoň vyjádření, zda otevřený dopis pana A.B. existoval. Nestáli jsme jí za odpověď.

Nic nemůže omluvit zločin, který Blažek spáchal. Nebyl ale úchylný zabiják, jak se nám někdo snaží namluvit. Díky své možná konfliktní povaze, lhostejnosti okolí i úřadů a především bezohledným exekutorským praktikám se ocitl v bezvýchodné situaci. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, někdy bohužel i zcela extrémní. Víc tolerance a solidarity snad mohlo tragédii odvrátit.

A jak to souvisí s Rudolfem Slánským? Ten byl, jak známo, odsouzen svými soudruhy k smrti a oběšen. Jeho popel byl pak vysypán na silnici kdesi za Prahou. Pan A.B. je již zpopelněn, ale frenštátští ho prý na své rozptylové loučce nechtějí. Možná skončí podobně jako Slánský. Tomu říkám nenávist až za hrob.

0
Vytisknout
15324

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2013